Zrenjaninska Biblioteka za slušanje

Za oko dvanaest hiljada slepih i slabovidih osoba u Srbiji postoje na hiljade naslova književnosti u formi zvučnih knjiga. Prvu ediciju savremene dečje književnosti objavila je nedavno i zrenjaninska bibilioteka, a iza projekta "Biblioteka za slušanje" stao je volonterski tim i veliki broj Banaćana.

Nenad Vukeljić jedan od 320 članova Saveza slepih i slabovidih Zrenjanina bio je deo tima stručnih saradnika u izdavanju prve edicije knjiga za slušanje objavljenih u produkciji Gradske narodne bibilioteke u najvećem banatskom gradu. Reč je o ediciji od šest kompakt-diskova sa delima savremenih srpskih dečjih pisaca.

"Mi kao slepi i slabovidi već decenijama vezani za zvučne knjige", kaže Nenad Vukeljić, Savez slepih i slabovidih Zrenjanina, "to nas je od početka sve oduševilo i bili smo spremni za saradnju."

Pripreme i snimanja trajali su godinu dana, a naratori i glumci čitači bili su dvadesetak bibliotekara.

"Mi nikada nismo tako nešto radili bibliotekari, a naravno ni ja", ističe bibliotekar Nenad Dajić. "Ovo je svakako bio jedan izazov za sve nas. Motiv je pre svega bio da našim sugradjanima koji nemaju mogućnost vida omogućimo da neka naša izdanja pročitaju."

Omoti i diskovi su posebno obeleženi za upotrebu slepim i slabovidim osobama.

"Kao što vama videćim ljudima znači da pogledate na policu i skinete knjigu koja vam treba, toliko nama znači natpis na Brajevom pismu na tom ce-deu da možemo lakše da pronađemo knjigu koja nam treba", objašnjava  Marija Dudaš, stručnjak za Brajevo pismo.

Pomoć u projektu pružili su Grad Zrenjanin, Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije, a za naredna snimanja zanimljivo i sami Banaćani.

Prema rečima Jelene Đorđević Perc, iz Gradske narodne biblioteke, već se prijavio veliki broj Zrenjaninaca koji su odlučili da pomognu, da volonterski prisustvuju snimanjima i omoguće da budu pročitana i ozbiljna izdanja.

Nakon dečje edicije zrenjaninske "Biblioteke za slušanje", naredno će biti izdanje savremene klasične srpske književnosti.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара