Na sajmu zapošljavanja posao za šeststo Nišlija

Na sajmovima zapošljavanja u Srbiji, od početka godine ponuđeno je više od 8.000 radnih mesta. Na izuzetno posećenom sajmu u Nišu 40 poslodavaca traži više od 600 radnika.

Dugi red pred početak sajma zapošljavanja koji u Nišu u proseku poseti 3.000 ljudi. Procena je da četvrtina od njih uspe da pronađe posao na sajmu.

Poslu se nada i Radoslav Ivanović koji ima 61 godinu, po zanimanju je inženjer statistike, ali je, kaže, radio razne poslove u nekadašnjim velikim niškim preduzećima:

"Imam razna zanimanja za ovih trideset sedam godina rada i treba mi još jedno godinu-dve pa u penziju ili na biro, nije ni važno. Rekli su mi - uzmite popunite, kažu ima šanse."

Među poslodavcima i mala preduzeća ali i velike kompanije, koje na sajmovima obično prikupe prijave zainteresovanih.

"Prema kvalifikacijama izdvojimo si-vije i posle toga zapošljavamo ljude", kaže Ena Radovanović, iz kompanije "Šin Von", "naša iskustva su dobra."

U Nišu je trenutno na evidenciji 27.300 nezaposlenih, a poslednjih godina brojna zanimanja postaju deficitarna.

"Možemo da nabrojimo neke od njih", kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, "a to su svakako inženjeri mašinstva, građevine, elektronike elektrotehnike, ali i profili od kojih se zahtevaju konkretna znanja i veštine."

Do kraja leta će, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, u četiri nove fabrike koje će se izgraditi do kraja leta biti zaposleno 7.000 ljudi.

Godinama je broj nezaposlenih u Nišu bio veći od 30.000, ali je u poslednje četiri godine taj broj smanjen za 26 procenata.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво