Bogat program "Dana jorgovana" tokom vikenda

Tradiciju manifestacije, koju je pre 25 godina pokrenuo novinar Milan Glišović, čuva Društvo srpsko-francuskog prijateljstva "Jelena Anžujska", sa željom da ljubavna priča po legendi iz srednjeg veka traje i ubuduće.

Turističko-kulturna ekološka manifestacija "Dani jorgovana", koja ove godine slavi četvrt veka postojanja, zasniva se na legendi iz srednjeg veka koja kaže da je u čast prvog dolaska u Srbiju francuske princeze i buduće srpske kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog, podno srednjovekovnog utvrđenja Maglič i duž cele doline zasađen jorgovan.

Manifestaciju, čiji su pokrovitelji grad Kraljevo i Turistička organizacija Kraljevo, idejno je osmislio kraljevački novinar Milan Glišović. Njegova kćerka Slavka Simović iz društva "Jelena Anžujska" nastavlja da čuva tradiciju "Dana jorgovana" i sećanje na majku znamenitih srpskih kraljeva Milutina i Dragutina..

Početkom aprila organizatori "Dana jorgovana" zasadili su nove jorgovane podno Magliča, a 14. aprila u Kraljevačkom pozorištu odigrana je predstava "Ljubičasta bajka".

U petak, 20 aprila, na Trgu srpskih ratnika u kočijama kraljice Jelene Anžujske i kralja Uroša Prvog, bili su kraljevački osnovci u odeći šivenoj po ugledu na srednjovekovne vladarske odore a okolo devojčice sa vencima napravljenim od jorgovana i folklorci. Deca su građanima delila jorgovane, bedževe i flajere sa pričom o Jeleni Anžujskoj i Danima jorgovana.

Potom je u svečanoj sali Gradske uprave priređena akademija na kojoj su dodeljene zahvalnice i priznanja onima koji su društvo "Jelena Anžujska" podržavali i pomagali svih ovih godina.

Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva podsetio je da se "Dani jorgovana" dešavaju u sedmici u kojoj Kraljevo slavi svoj imendan:

"Ovo je podsećanje na jedan džentlmenski gest kralja Uroša, a najlepše je što manifestacija okuplja puno dece. Uklopilo se više stvari u jednom događaju: u godini kada obeležavamo 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja iz dinastije Nemanjića, a tu je i priča o borbi protiv bele kuge, jer su deca jedino što ostaje iza nas."

U subotu 28. aprila, sa Gradskog keja u 8 ujutru, grupa hodočasnika krenula je put manastira Gradac, zadužbine kraljice Jelene. U Gradačkoj banji organizovan je piknik i kulturno-umetnički program na kojem su učestvovali KUD "Brvenica" i Etno-klub "Čerenjski" iz Baljevca.

"Dani jorgovana" završavaju se u junu gde organizatori ove manifestacije gostuju na Kajmak-balu u Beogradu, koji organizuje Zavičajno društvo Kraljevčana - podružnica u Beogradu. Tamo će biti promocija Kraljeva i "Dana jorgovana" biti priređeni u Skadarliji, ispred kuće Đure Jakšića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво