Obnovljeno staro prijateljstvo mariborske i kraljevačke škole

Prijateljstva između osnovaca Kraljeva i Maribora, gradova pobratima, ponovo se sklapaju posle tri decenije. Škola "Sveti Sava" obnovila je saradnju sa OŠ "Drago Kobal" krajem prošle godine, kada su kraljevački đaci bili gosti vršnjaka iz Slovenije. Sada im uzvraćaju gostoprimstvo.

Posle pet meseci, emotivni susret - učenici škole "Sveti Sava" potrudili su se da budu dobri domaćini vršnjacima iz Slovenije.

Među dvanaest mariborskih učenika koje su ugostile kraljevačke porodice je i Mai Virtnik, učenik 8. razreda OŠ "Drago Kobal" koji je Relji, u novembru, bio dobar domaćin:

"Stvarno je dobra osoba. I ja se trudim da se što bolje predstavim njegovim roditeljima i školskim drugovima. Super je kada upoznaješ nove ljude."

Relja Milosavljević, učenik 7. razreda OŠ "Sveti Sava" kaže da su njegovi vršnjaci iz Slovenije u školi mnogo opušteniji:

"Mogu, na primer, da nose pocepane farmerice, mogu da se farbaju, što kod nas u školi naravno nema."

Roditelji sadašnjih učenika su u posetu jedni drugima išli vozom Bratstva - jedinstva. Reljina majka Mirjana se sa devojčicom iz te mariborske škole sprijateljila pre tri i po decenije:

"Ostale smo u kontaktu dugo, mada smo tada pisale pisma jedna drugoj, drugačiji vid komunikacije bio je tada. Sada je njima daleko lakše da ostanu u kontaktu."

Jedan mejl iz škole "Sveti Sava" bio je dovoljan da se obnovi nekadašnje prijateljstvo, ističe direktorka škole Snežana Madžarević:

"Odgovor je bio posle toga veoma smešan, oni su rekli da hoće, da mnogo vole Kraljevo, ali da vole školu "29. novembar". Nisu znali da smo promenili ime škole."

A da će prijateljstvo trajati, bilo je jasno još u Mariboru.

"Najlepše je bilo kad je bio kraj, i kad su naši gosti odlazili u autobus, bilo je puno suza u očima učenika", priča Aleksander Jeršič, direktor OŠ "Drago Kobal" u Mariboru. "To je za mene značilo da su se ostvarile neke nove veze."

Prvih dvanaest prijateljstava je sklopljeno. Već krajem ove godine, u Mariboru se očekuju nova.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво