Niški džezeri završili veliku rusku turneju

Niški džez sastav Ejot završio je veliku turneju po Rusiji. Za dve nedelje održali su četrnaest koncerata u najvećim ruskim gradovima.

Grupa Ejot u Rusiji održala je 14 koncerata od Moskve do dalekog Sibira. Ovo je njihov četvrti odlazak u Rusiju. Za rusku publiku kažu da je jedna od najboljih.

"Svirali smo u lepim prostorima, od književnih klubova, džez klubova do filharmonija", kaže pijanista i kompozitor Dejan Ilijić. "Publika je po našem mišljenju jedna od najemotivnijih na svetu."

Počeci grupe vezuju se za Nišvil džez festival, gde su prvi put nastupali 2009. godine:

Njihov uspeh je neverovatan za niške uslove, smatra direktor festivala Ivan Blagojević:

"Stalno govorim da u Srbiji ne postoji nijedan džez bend koji i približno može da se nosi sa Ejotom."

Miroljub Jovanović, iz nekada popularne grupe Lutajuća srca kaže da je uspeh Ejota još veći kada se zna da oni komponuju instrumentalnu džez muziku:

"Nije ovo priča o nekoj grupi koja se probila samo zahvaljujući svojoj muzici, nego se probila i zahvaljujući svom konceptu. Oni su sve to snimili sami, stavili na internet i onda se dogodilo muzičko čudo."

Ruski mediji u svojim reportažama za Ejot kažu da je jedan od najoriginalnih evropskih sastava i ističu da je grupa u Rusiji prošla oko 20.000 kilometara.

Dešavalo se da po tri noći "ne vide" krevet, kaže Dejan Ilijić, i da odmah sa koncerta uđu u avion, voz ili kola.

Ejot ove godine obeležava  deceniju rada velikim koncertima u Beogradu i Nišu. Objaviće i "Koncert za prirodu" koji je snimljen na vrhu Suve planine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво