Izvoz traktora kao porodični posao

Vrščanin Boško Milinković proizvodi poljoprivredne mašine punih 30 godina. U poslu su mu se, vremenom pridružili i sin i unuk. Mašine koje proizvedu izvoze u jedanaest evropskih zemalja, a uskoro bi se mogle naći i na iranskom tržištu.

Boško Milinković, osnivač firme MBV, delove za poljoprivredne mašine počeo je da proizvodi 1988. godine u garaži porodične kuće. Danas njegova firma proizvodi kompletne mašine.

Razumevanje i tolerancija među članovima porodice preduslov je za uspeh u poslu, kaže Boško:

"Nažalost, u Srbiji ima malo porodičnih firmi. Obično dolazi do toga da je novac uzrok neslaganja, razmimoilaženja, a znamo da je u celom svetu isto - da porodica u celom svetu čuva biznis i da biznis čuva porodicu."

Tri generacije uspele su ne samo da održe porodičan biznis već i da ga unaprede i razviju toliko da proizvode 300 poljoprivrednih mašina godišnje koje izvoze u jedanaest evropskih zemalja. Konkuretna cena razlog je što sa plasmanom nemaju nikakvih problema.

"Stranci - to je fenomenalno, njima je ovde raj", kaže Blagoje Milinković. "Kada dođu Rumuni kod nas, pogotovo poljoprivrednici, to su cene duplo niže nego kod njih - cena naše nove mašine je jednaka ceni njihove polovne mašine."

Najmlađi Vukašin porodičnom poslu priključio se sa 20 godina. Zadužen je za osavremenjavanje firme i uvođenje informacionih tehnologija u poslovanje:

"Najvažnije je da smo svi ovde srećni, da svi budemo sinhronizovani, da imamo iste ciljeve i da na kraju dana, na kraju radnog vremena, odemo odvade nasmejani, ako negde zapne da ostanemo svi bez pogovora, samoinicijativno, što se i dešava. Naše ambicije će se, kako sada ide, sigurno realizovati."

Kada neko otvori firmu i počne da radi, najvažnije je da ne poistoveti svoje želje koje namiruje iz novčanika sa žiro-računom firme - rekao nam je, na kraju razgovora, Boško Milinković, upitan za savet kako da firma uspešno posluje i dugo traje.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво