Uspešna godina Šapca, grada po meri građana

Šabac je u znaku obeležavanja Dana grada - izložbe, programi za najmlađe, koncerti folklornih ansambala. Svečana akademija i dodela priznanja najzaslužnijima biće održani u nedelju.

Ima četiri zuba, malo kose, obožava pečenu bundevu, nekoliko dana pre prvog rođendana pravi i prve korake. Dimitrije je jedna od 1.262 bebe rođene između dva gradska dana.

Tamara Pejić kaže da je to za porodicu najveća sreća, i veruje da će nekog od narednih proleća Dimitrije dobije brata ili sestru.

Koliko beba toliko i novih radnih mesta. Dugo očekivani privredni točak pokrenuo je japanski "Jazaki".

"Do kraja decembra u fabrici nas je bilo oko 650", kaže Nikoleta Ilić, specijalista za zapošljavanje u Jazakiju, "trenutno nas ima nešto preko 1.100 radnika."

Za godinu, više od 370 novih preduzetnika, u industrijskoj zoni deset investitora gradi ili proširuje kapacitete. Šabac je stvrstan među top deset evropskih gradova za ulaganje.

Uz elektronsko poslovanje gradske uprave, minulu godinu obeležilo je uređenje sela novcem vraćenog od poreza na imovinu. Ove godine, umesto u budžet, sredstva su uplaćena i u gradske mesne zajednice.

"Prvi put u Srbiji,  baš u Šapcu, građani su dobili priliku da kažu šta je za njih najvažnije, šta je prava narodna volja", naglašava gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Za građane je protekla godina ogledalo svakodnevnice, nekima uspešna, nekima manje lepa. Ulagalo se u škole, vrtiće, socijalnu zaštitu.

Za grad po meri Šapčana, predloga uvek ima: izgradnja javne garaže, popravka puteva, više čivijaškog duha, humora, smeha, više manifestacija.

Ni programi u kulturi nisu zanemareni, i dalje se za njih izdvaja 7 odsto budžeta, Muzej Jevreja nov je objekat.

Nisu izostali ni sportski rezultati. Rukometašice Medicinara prvi put su postale šampionke države, vaterpolisti pune bazen, a fudbaleri Mačve ostvarili su višedecenijski superligaški san. Prvi reflektori na stadionu i prvo led osvetljenje.

Šapčani se nadaju da će im do sledećeg gradskog dana i prosečne plate biti veće: 5.381 dinar ispod republičkog proseka ovogodišnji je saldo.

 

broj komentara 0 pošalji komentar