Izložba slika i crteža Miće Popovića u Valjevu

U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića" u Valjevu otvorena je izložba jednog od naznačajnijih srpskih umetnika 20. veka Miodraga Miće Popovića. Izložene slike i crteži, odabrani iz Legata u Loznici, predstavljaju retrospektivu njegovog likovnog stvaralaštva.

"Čukundedinu kuću u Loznici" Mića Popović naslikao je sa trinaest godina, ona je van profesionalnog opusa, ali otkriva njegov umetnički dar. U Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu šesnaest slika i dva crteža vode publiku kroz faze Popovićevog opusa od 1936. do 1989. godine.

Deo izložbe u valjevskoj galeriji je i portret slikara koji je uradila njegova supruga Vera Božičković.

"Pošto je on bio odličan crtač i figurativac, morao je da se vrati toj fazi od sedamdesetih godina, slikarstvu prizora", navodi Snežana Nešković Simić, direktorka CZK "Vuk Karadžić" Loznica. "I sa tom fazom i tim slikama postao je popularan širom sveta, čak je bio i gostujući profesor Njujorškog državnog univerziteta."

Pre dve i po godine u ovoj galeriji publika je slike Miće Popovića i Vere Božičković videla na izložbi hrabre i slobodoumne Zadarske grupe.

Veliki umetnički izlet u Zadar, bunt protiv osrednjosti u umetnosti, samo za Miću Popovića značio je zabranu da završi akademiju. Ipak, postao je akademik u Berlinu, pa u Beogradu.

"Zadarska grupa je prvi put imala izložbu slika zajedno. A evo, sad imamo izložbu Miće Popovića", ističe Radovan Trnavac Mića, akademski slikar, dodajući da je siguran da će izazvati veliko interesovanje valjevske publike i šire.

Svestrani umetnik, slikar, književnik i reditelj, Miodrag Mića Popović, bio je deo generacije intelektualaca koji su bili dosledni ideji da su umetničke slobode jače od ideoloških stega.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво