„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, okolina Valjeva kao tokom Velikog rata

Posle Stare planine i Soko-grada, snimanje filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“ nastavljeno je u valjevskom Tešnjaru.

Posle dve noći, pred zoru je završeno snimanje dela filma i serije u Valjevu. Snimane su masovne scene sa mnogo statista. Tešnjar je prethodnih noći podsećao na period Velikog rata.

Kralj Petar Prvi u slavu Srbije zasniva se na istorijskim događajima s kraja 1915. i početkom 1916. godine.

Albanska golgota i stradanje srpske vojske i civila u zimu 1915. na 1916. retko su obrađivani na filmu. Priča o čuvenim vunenim čarapama, u kojima je kralj Petar umro, inspirisala je Lazara Ristovskog da, posle sedmogodišnje pripreme projekta, prikaže kralja kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava tokom Velikog rata.

„Ovo je sigurno najambiciozniji projekat RTS-a u poslednje vreme i zbog toga je naša velika obaveza da ovaj istorijski, najblistaviji period u slavnoj istoriji prikažemo što vernije. Obaveza nam je da se držimo tih istorijskih činjenica jer je u kolektivnom sećanju srpskog naroda Prvi svetski rat još blizu, a to jeste u veliku istinu bila jedna antička tragedija“, rekao je producent i glumac Lazar Ristovski.

U Valjevu, filmska ekipa koju predvodi reditelj Petar Ristovski imala je izvanredne uslove za rad. Sve scene, sa dve stotine statista, snimane su noću.

„Vrlo sam zadovoljan u Valjevu situacijom koja nam imitira Prizren, i ovde ćemo večeras da snimimo scenu kada se Kralj obraća narodu i definitivno obaveštava narod da će krenuti preko Albanije“, objasnio je Ristovski. 

Ulogu Kralja Petra u ovom filmu Lazar Ristovski doživljava kao ulogu svog života, a film kao krunu karijere – što se moglo primetiti i prilikom snimanja scene u Valjevu.

„Kralj Petar jeste obuzet jednom velikom usamljenošću i jednom željom da na svoja leđa primi nekako muku celog srpskog naroda. I on se preispituje, i on sumnja u te odluke, da li je bilo dobro, između ostalog narediti to povlačenje preko Albanije i te silne žrtve koje su se dogodile. Na neki način, kralj sve to nosi na svojim leđima“, istakao je Ristovski.

Planirano je da film i serija Kralj Petar Prvi u slavu Srbije budu snimljeni do jula ove godine. Premijera filma zakazana je za 11. novembar.

Iz Valjeva, odavde iz Tešnjara, filmska ekipa se preselila u Beograd. Na Kosmaju će snimati scene Kolubarske i Cerske bitke. Predstoje scene u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, a jedan deo biće snimljen u Grčkoj.