Preventivni pregledi đaka u opštini Svilajnac

Centar za brigu o porodici u Svilajncu organizovao je sistematske preglede dece - pored visine i težine, proverava se držanje tela, stanje kičme i stopala. Prvi pregledi biće obavljeni u seoskim školama.

U školi u Bobovu četrnaestoro đaka i devet predškolaca. Strpljivi su tokom pregleda koje je organizovao Centar za brigu o porodici. Dobro znaju, kako kažu, da je za pravilan rast i razvoj neophodna i fizička aktivnost.

Iako ova deca mnogo više vremena provode u igri van kuće od njihovih vršnjaka u gradu, pregledi pokazuju da su problemi sa držanjem tela skoro isti.

"Većina njih ima loše držanje, ali to za sada nije veliki problem jer može da se ispravi korektivnim vežbama", ističe dr Marijana Vasić iz Doma zdravlja Svilajnac. "Biće problem ukoliko se napravi propust i onda deca izrastu i ostanu sa tim problemom."

Nakon pregleda, prema rečima fizioterapetkinje Jelene Radovanović, biće određene grupe dece koja će naučiti vežbe kojima se smanjuju deformiteti.

Roditelji dece koja imaju neki problem dobijaju upute za dalje preglede.

Torbe su im preteške, tvrdi Slađana Radošević, majka jednog od učenika:

"Mi roditelji ne možemo na vreme da prepoznamo deformitet kod dece, i dobro je što dolaze kod nas na selo, kako mi ne bismo odlazili u Dom zdravlja i čekali preglede:"

"U razgovoru sa direktorima škola došli smo do zaključka da jedan od problema je upravo prevoz dece do Doma zdravlja koji se nalazi u Svilajncu", kaže Ivana Petrović iz Centra za brigu o porodici. "Na ovaj način pružamo podršku porodici i obići ćemo sve škole  na teritoriji opštine"

Posle seoskih škola lekari će pregledati i decu iz Svilajnca i analizirati rezultate. Već sada, na polovini akcije, vidi se da među osnovcima ima dosta onih sa lošim držanje tela i  prekomernom težinom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво