Banatski ratari tokom setve pripremaju biljke za sušu

I u ovoj proizvodnoj godini, ratari se najviše plaše suše. Zato su, dok još ima dovoljno vlage u zemljištu, počeli da primenjuju različite načine setve, kako bi biljke lakše podnele sušni period.

Predrag Krstić, poljoprivrednik iz Perleza, u setvi kukuruza na 15 hektara koristiće dve vrste hibrida, kraće i duže vegetacije.

Pokušaće tako da utiče na rizik od suše, a uz to će i smanjiti razmak između biljaka, kako bi iskoristile više vlage iz zemljišta:

"Za branje u klipu ići ćemo na 27 santimetara, a za krunjenje na 23-24 santimetara."

Da bi biljke što pre iznikle, mnogi ratari sejali su kukuruz početkom meseca, iako se zemlja još nije dovoljno ugrejala.

 

"Bilo je izuzetno teško, radili smo u tri smene, borba s vremenom", ističe Ivan Radinović, poljoprivrednik iz Zrenjanina. "Neke njive mogu da se urade, neke ne mogu. Bilo je tu preskakanja, ali meni je prioritet da se kukuruz poseje rano."

Za sada ima dovoljno zimske vlage u zemljištu, oko 120 litara po kvadratnom metru. Stručnjaci, ipak,  preporučuju da se pre setve proveri odnos vlage i stanje azota, pa na osnovu toga da se planira setvena norma.

"Ako je raspored slučajno nepovoljan, molim Vas smanjite gustinu setve", apeluje dr Dragana Latković, sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. "Pitanje za koliko? Možda i za nekih desetak odsto."

Na tržištu Srbije je ove godine 270 hibrida kukuruza. Često semenske kuće najavljuju nove hibride otporne na sušu, ali se ne zna kako će biljke reagovati na određenom području. Njih treba isprobati na manjim parcelama i tek kada se ratari uvere u rodnost i otpornost pripremiti ih za setvu naredne godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи