Tribalska dolina kao arheološka baština Srbije

U Zavičajnom muzeju u Jagodini predstavljena je knjiga "Tribali" doktora Milorada Stojića koji je svoj radni vek posvetio proučavanju praistorijskih naroda i naseobina u moravskoj dolini. Ova knjiga je i prva iz edicije "Najlepše iz arheološke baštine Srbije".

Tribali su bili starobalkanski narod čija se istorija vezuje za prelaz iz bronzanog u gvozdeno doba. Naseljavali su oblast srpskog Podunavlja, kompletno Pomoravlje, donju Posavinu, istočnu Srbiju, deo današnje Bugarske i Makedonije.

U istorijskim spisima još iz perioda Herodota pominju se kao moćan i složan narod koji je često ratovao. Imali su bogatu materijalnu kulturu, poput srebrnih pojaseva tipa "mramorac".

"Nama je značajno što predstavljamo ovu knjigu jer su neki od lokaliteta istraživani na užoj teritoriji našeg grada kao što je Panjevački Rit, Sarina Međa ili Gradac u Laništu baš predstavljeni odnosno dokumentovali kulturu Tribala", navodi Sonja Paerić, arheolog Zavičajnog muzeja.

Upravo područje moravske doline ali i severozapadne Bugarske istraživao je doktor Milorad Stojić i tu pronašao najznačajniju arheološku građu za proučavanje Tribala. Uz brojne fotografije materijalnih dokaza knjiga sadrži i podatke iz istorijskih izvora još od antičkih vremena.

"Ono što je posebno iznenađenje koje potpuno negira duh tih istorijskih izvora koji su se uglavnom negativno izražavali o Tribalima, jesu materijalni dokazi kao što je luksuzna roba - predmeti od plemenitih metala, ali takođe i od bronze", objašnjava dr Milorad Stojić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Knjiga "Tribali" prva je iz edicije "Najlepše iz arheološke baštine Srbije". Promovisana je u Jagodini, jer je autor i na taj način želeo da zahvali kolegama i ustanovi u kojoj je radio.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво