Sajam zapošljavanja u Pančevu

Na sajmu zapošljavanja u Pančevu najveću šansu da pronađu posao imali su šivači, trgovci, konobari, metalci. Poziv je dobilo oko dve hiljade od ukupno 8.600 nezaposlenih, koliko ih trenutno ima u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sajmu zapošljavanja u Pančevu 40 poslodavaca traži oko dve stotine radnika. To je još jedna prilika za nezaposlene, kojih je u Pančevu svake godine sve manje.

U poslednje dve godine broj nezaposlenih se smanjio za skoro tri hiljade. Činjenica je da su neki otišli u inostranstvo, ali su mnogi od njih dobili posao.

"Mnoge firme su se učvrstile", ističe direktor NSZ Đorđe Lukač. "Mi dajemo podsticaje, pa one otvaraju nova radna mesta, a ima tu i dosta novih zanatskih radnji."

Prema rečima gradskog većnika za rad i zapošljavanje Milenka Čučkovića, Grad je ove godine izdvojio 32 miliona dinara za zapošljavanje:

"Imamo više podsticajnih mera, kao što su javni radovi, stručna i studentska letnja praksa, prva šansa u saradnji sa kompanijom NIS."

Dobri su podsticaji za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta. Najveći broj nezaposlenih ima samo osnovnu ili srednju školu, a za njih je najbolji izbor prekvalifikacija, smatra Đorđe Lukač:

"Ima za vozače, rukovaoce građevinskih mašina... Ljudi shvataju da moraju da se prekvalifikuju, jer je potpuno nov ambijent na tržištu."

U Pančevu se teško zapošljavaju poljoprivredni tehničari, nastavnici, gimnazijalci, i zato je potrebno da se razvijaju nove veštine i znanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво