Spomen-soba za Sremca i Branka Miljkovića u Nišu

U niškom Narodnom muzeju otvorena je stalna izložba posvećena velikanima srpske književnosti - Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću - koji su proslavili Niš.

Više od dve stotine predmeta, od kojih su mnogi prvi put izloženi, čini memorijalnu postavku posvećenu Branku Miljkoviću i Stevanu Sremcu. Time grad Niš odaje počast dvojici velikana pisane reči.

"Zahvaljujući njima Niš je ušao u književnu istoriju", smatra autor postavke Jovan Mladenović. "Da nije Sremca, mnogi ne bi znali za Niš 19. veka. Da nije Miljkovića, ne bismo bili u istoriji savremene srpske književnosti i poezije."

Stevan Sremac je u Nišu jedanaest godina radio kao profesor i tu je dobio inspiraciju za poznata dela "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava". Miljković je odrastao i školovao se u Nišu i Gadžinom Hanu.

"Sremac je jedan od pisaca koji je ovaj grad predstavio onako kako ga ne bi predstavio ni najrođeniji Nišlija, u najlepšem i najautentičnijem svetlu", ističe Goran Maksimović, istoričar književnosti. "Danas kada čitamo Sremčevu prozu mi, zapravo, na pravi način rekonstruišemo slike života u Nišu na kraju 19. veka."

Prema rečima Dragana Žunića, sociologa kulture i umetnosti, Branko Miljković je u Nišu "začet kao pesnik", i zato u ovom gradu njegovo ime nose škola, ulica, pesnička manifestacija i nagrada, pesničko udruženje.

U Narodnom muzeju žele da ova postavka bude preteča Muzeja književnosti u Nišu. Ulaz je, do početka maja, besplatan.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar