Ribočuvari štite Ribnicu u vreme mrešćenja skobalja

Na obalama Ribnice u okolini Kraljeva okupili su se građani posvećeni zaštiti prirodne sredine. A kako bi sprečili nedozvoljeni lov u vreme mresta, ribočuvari su danonoćno dežurali na Ribnici i Lopatnici.

Ove godine, ranije nego prethodnih, usled viših temperatura i povoljnih uslova, jata skobalja uplivala su u pliće reke, kako bi ženke položile ikru.

"Hiljade ženki polaže ikru koju mužjaci zatim oplode, i nakon oplodnje jata riba migriraju u matične reke, dok određeni deo ostaje u ovim delovima ribolovnih voda", objašnjava biloškinja Olivera Aleksić. "Mrest skobalja je značajan za zaštitu prirode, za zaštitu ribljeg fonda, kao i za njegovo povećanje."

"Vremenski uslovi su bili idealni, tako da je mrest neometano tekao i u drugim pritokama Ibra, Zamčanskoj reci, Crnoj reci", kaže Slobodan Ilić iz ribočuvarske službe "Vidre". "Svojim danonoćnim radom osujetili smo svaki pokušaj ribokrađe. Mi pokušavamo prvenstveno da podignemo svest kod ljudi, da oni vide da priroda radi svoje i da uopšte nemaju potrebe da ometaju taj proces koji je bogomdan i priroda tako naredila."

Mrest skobalja je pri kraju. Ribe se vraćaju u matične reke, ali će u manjim rekama uskoro biti više mlađi.

broj komentara 0 pošalji komentar