Rast privrede Rasinskog okruga

Privreda Rasinskog okruga poslednjih meseci beleži rast, izvoznici veće učešće na stranim tržištima, a broj nezaposlenih je smanjen. O problemima u poslovanju i novim investicijama, u Kruševcu su danas razgovarali predstavnici Unije poslodavaca, Poreske uprave i Udruženja knjigovođa.

Zahvaljujući dobroj saradnji svih faktora koji utiču na poslovanje privrednika, od izdavanja dozvola do finalne realizacije, pokrenuta je privreda Rasinskog okruga. Tokom priošle godine vrednost izvoza nadmašila je uvoz za 43 miliona evra.

"Ukupna spoljnotrgovinska razmena za period januar - decembar 2017. bila je 396 miliona evra - za 11,2 odsto više nego u istom periodu 2016, a za čak 52 odsto više nego 2012. godine", rekao jePredrag Vučićević, predsednik Privredne komore Rasinskog okruga.

Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, naglasio je da nije najvažnije samo izaći na strano tržište već treba ostvariti profit:

"Treba i naći stranog partnera koji će vas zaštititi na tom tržištu i da brani vaše interese. Da vas adekvatno predstavlja, ne samo vašće ptroizvode već i samu korporaciju da bi ste i dalje mogli nastupati na tom tržištu."

Smanjen je i broj nezaposlenih u Kruševcu. Trenutno je na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja 13.600 Kruševljana, što je najmanji broj u poslednjih 18 godina.

"Mi upravo pokušavamo da u saradnji sa poslodavcima i njihovim iskazanim potrebama pronađemo adekvatnu radnu snagu", kaže Predrag Marković, direktor filijale NSZ u Kruševcu. "Sve nam je teže, s obzirom na to da obrazovni sistem nije prilagođen potrebama ovakve privrede koja se sada razvija u Kruševcu i Rasinskom okrugu."

Najtraženija zanimanja u Rasinskom okrugu su hemijski i mašinski tehničari, jer u Kruševcu posluje nekoliko stranih kompanija iz ove oblasti, poput Henkela, Kuper tajersa i Fabrike kartonske ambalaže Di es Smit, a nedavno je počela da radi i nemačka firma Kromberg i Šubert. Preduzeće Čehoslovak grup, koje posluje u okviru kompanije Tatra privatizovalo je Industriju mašina i komponenata "14 oktobar".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво