Izlivanje sirove nafte ugrozilo njive u Dolinama

U ataru naselja Doline, u opštini Kanjiža, prošlog meseca se izlila sirova nafta na njive poljoprivrednih proizvođača. Kada se to dogodi, paori su nezadovoljni, jer ne može da se popravi stanje u zemljištu.

Dok neko sanja da ima bušotinu nafte u svojoj njivi, Peter Bičkei, vlasnik salaša u naselju Doline kod Kanjiže, ima problem zbog toga. Zbog sirove nafte koja se izlila iz bušotine razmišljao je da ove godine ne seje na toj površini.

Ništa nije urađeno, kaže Bičeki: "Samo su ispitali zemljište. Ali taj rezultat još nije došao."

Kada se nanese šteta, NIS je nadoknadi u skladu sa cenama na Produktnoj berzi, cenovniku mašinskih radova Zadružnog saveza Vojvodine, tekućim tržišnim cenama i na osnovu uviđaja na licu mesta.

"Svaki građanin želi da se ovi radovi vrše po ekološkim zakonima, Zakonu o radu, i po svim republičkim zakonima", ističe Dejan Pejak, vlasnik susednog imanja. "Da ne dolazi do nemara na radnim mestima od strane radnika NIS preduzeća, kako bi se ovakve štete izbegle."

Predstavnici Opštine Kanjiža upoznati su sa problemom i nadaju se dugoročnom rešenju u saradnji sa NIS-om.

Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža, sastaće se narednih dana sa regionalnim direktorom:

"Da popričamo i o sanaciji ovog zemljišta i o putnoj mreži u opštini, jer nam je putna mreža u lošem stanju, naravno u tom smislu gde oni rade svoj posao i buše svoje bušotine."

U konkretnom slučaju Petera Bičkeija, Naftna industrija Srbije je u svom saopštenju navela da su na lokalitetui Ve 162 sanirali i nadoknadili štetu zbog izlivanja sirove nafte sredinom marta i da je vlasnik kompaniji to potvrdio. Takođe najavljuju dodatne radove do kraja aprila na ovoj bušotini kako bi se minimalizovao svaki potencijalni rizik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи