Modernizovana nastava u Poljoprivrednoj školi u Zrenjaninu

Za razvoj stručne prakse i dualnog obrazovanja, Poljoprivredna škola u Zrenjaninu proširila je ogledna imanja i osavremenila svoj vozni park.

Učenici veterinarskog smera Poljoprivredne škole u Zrenjaninu na školskom imanju svakodnevno vode brigu o ovcama rase Vintemberg i Il de frans. U praktičnoj nastavi se najviše nauči, kaže učenica Jelena Tatomir iz Kikinde i planira da unapredi znanje i na fakultet, a potom da otvori svoju veterinarsku stanicu.

"Od malena sam nekako bila zagrejana za životinje. Mnogo sam volela da gledam to sve, pošto mi je teča veterinar i volela sam da idem sa njim najviše na teren i da gledam kako on to sve radi. I zbog toga sam upisala veterinu", kaže Jelena.

Profesori praktične nastave navode da je većina od šest stotina učenika došla na školovanje sa predznanjem o poljoprivredi.

"Zainteresovani učenici mogu da nauče mnogo. Mogu da nauče da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Mada većina od njih se već bavi kod kuće", objašnjava Branko Pavlović, profesor.

Škola je ove godine zasnovala i voćnjak na pola hektara sa protivgradnom mrežom, ćime će se obezbediti unapređenje praktične nastave iz voćarstva i vinogradarstva, a biće prostora i za učenike novog smera.

"Ove godine smo dobili novo odeljenje cvećar-vrtlar, Ministarstvo je odobrilo nama odeljenje više. Tako da smo veoma srećni, sa tendencijom rasta. Sva su nam odeljenja puna", objašnjava Milica Damjanović Tomin, direktorka Poljoprivredne škole.

Lokalna samouprava je poslednjih godina pomagala školi da reši najznačajniji problem, jer su nastavu obavljali na više lokacija.

"Uspeli smo da renoviramo staru školu. Da sve đake vratimo na staru lokaciju, i to je ono što je dobro", kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Najnovija donacija koju je dobila škola je traktor vredan tri i po miliona dinara. Pokrajina je obezbedila 2,2, grad milion, a ostalo škola, koja ima prihode od ratarstva, gde obrađuje oko stotinu hektara zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво