Poribljavanje Velikog Rzava, jedne od najčistijih reka u Srbiji

Veliki Rzav, sa kojeg se vodom za piće snabdeva deo Zapadne Srbije smatra se najčistijom rekom. Da bi takav i ostao, staraju se različite organizacije, a mladi ekolozi su zajedno sa njima učestvovali u današnjoj akciji poribljavanja.

Na svom šezdesetak kilometara dugom putu od izvora podno Mučnja do ušća u Moravicu, Rzav je reka na kojoj se smenjuju virovi i brzaci, šumski predeli i livade. Prozirna planinska voda, što rezi,po čemu je i ime dobio stanište je potočne pastrmke, lipljana, klena.

Rzavski riblji svet bogatiji je sada za 3.000 pastrmki koje su, zajedno sa ekolozima i korisnicima ribolovnog područja, u reku pustili i najmlađi čuvari prirode, đaci trećeg razreda ariljske škole kojima je čas kraj reke poseban doživljaj.

"Praktična nastava upravo na mestu gde treba da budu, na reci", kaže njihov učitelj Zoran Radović. "Na delu primenjujemo sve ono za šta smo se spremali cele godine."

Poribljavanje reke, kako je planirano, biće svake druge godine.

"Adekvatnim čuvanjem i redovnim poribljavanjem reka će zaista biti bogata ribom", kaže Milan Jovanović iz Balkan eko-tima. "Ovde nam je u planu da pravimo mušičarsko-varičarski revir, tako da ćemo, nadamo se, privući dosta stranih turista i ribolovaca."

"Rzav ima veliku sreću kada je očuvanje u pitanju, zato što na neki način sam sebe čuva jer protiče kroz pet kanjona i veoma je mali uticaj stanovništva na zagađenje", ističe Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja "Rzav".

Da ipak sve zavisi od ljudi, koji i lepotu mogu da pokvare, potvrđuje nedavni pomor ribe uzvodno u jednoj od pritoka, kao i ova divlja deponija kraj Malog Rzava gde je i mrestilište potočne pastrmke.

Ipak, većina slika Rzava su upravo ovakve i takvu reku žele da vide naši zaljubljenici prirode i oni iz evropskih zemalja.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи