Dani Izraela u Kragujevcu

U Kragujevcu je počela trodnevna manifestacija "Dani Izraela" - u okviru koje će biti organizovane filmske projekcije, perdavanja i izložbe. U Muzeju "21. oktobar" u Šumaricama otvorena je izložba "Pisma Hilde Dajč" čiji je autor Aleksandar Zograf.

Autor je napravio strip - priču na osnovu sačuvanih Hildinih pisama, koje je ona uspela da iz nacističkog pakla prosledi prijateljima u poslednjim danima svog života u logoru Staro sajmište.

 

Hrabra dvadesetogodišnjakinja odlučila je da dobrovoljno podje u logor i pomaže svom narodu kao medicinska sestra. Hildina pisma drugaricama svedoče o strahotama i stradanju beogradskih Jevreja

 

Tim sećanjima, rekla je Marijana Stanković, direktorka muzeja "21. oktobar" Kragujevac, jača se poruka da je mir bitan za opstanak civilizacije.

Iako je datum smrti Helde Dajč nepoznat, izvesno je da je ubijena zajedno sa 6.000 jevrejskih žena i dece, i zakopana u masovnoj grobnici u Jajincima.

"Želimo da predstavimo svakodnevni život u Izraelu, takođe koristimo priliku da delegaciju iz Izraela upoznamo sa našim svakodnevnim životom", ističe Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

"Dane Izraela" obogatiće i Izraelski filmski karavan: posetioci će, kako je najavljeno, moći da vide šest najznačajnijih filmskih ostvarenja izraelske kinematografije.

U Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" biće otvorena izložba "Razmena pogleda", dok će na Ekonomskom fakultetu predavanja iz oblasti preduzetništva održati izraelski eksperti za razvoj start-ap kompanija.

"Veoma sam srećna što program obuhvata raznovrsne aktivnosti, čime će se približiti život Izraelaca građanima Kragujevca kroz kulturne manifestacije, kao i privrednu saradnju u koju polažemo velike nade", rekla je Nj. e. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.

Edukativni strip o Hildi Dajč biće u saradnji sa Ministarstvom prosvete i ambasadom Izraela besplatno podeljen đacima srednjih škola u Srbiji.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar