Izvorne pesme u modernom aranžmanu

U Valjevu muzički eksperiment "Život - svita za kamerni orkestar, hor i solistu" kompozitora mlađe generacije Vladimira Puhalca privukao je veliku pažnju publike. Autor je odabrao klasičan pristup izvornoj muzici Srbije i Bosne, što je za brojne valjevske talentovane muzičare bio izazov.

Izvorne pesme iz centralne Srbije, sa Kosmeta i bosanske sevdalinke Valjevac Vladimir Puhalac, odenuo je u drugačije ruho, klasično, a opet moderno, jer je i ambijent u kojem se koncert izvodi poseban.

Za mladog tenora Marka Tomića zamisao kompozitora Puhalca bila je izazov, jednako kao i iskusnijim valjevskim umetnicima.

"U početku je to bilo poprilično teško sa punih tonova koje zahteva belkanto, da se pređe na sevdah, na nešto što je, što peva, zapravo, duša, objašnjava tenor Marko Tomić.

"Meni se veoma sviđa ovo. Ovo nije toliko stroga forma kao u klasici", ističe Zoran Siriški, profesor gitare. "Ima, naravno, elemenata klasične muzike, eto ima i horske, međutim, ovaj, upravo zato što je to labavija forma, može da se obogati uvek."

Za koncert "Život - svita za kamerni orkestar, hor i solistu" Vladimir Puhalac odabrao je mešoviti hor "Abraševića".

Svojevrsni muzički eksperiment u Valjevu privukao je veliku pažnju publike.

"Ova vrsta interpretacije koja je nova, koja je savremena narodna pesma, koja se tumači na ovaj način, koja je bliska našoj generaciji je nešto što je stvarno pravo blago," kaže Vladimir Puhalac, kompozitor.

Puhalac dvanaest godina živi i stvara u norveškoj prestonici. Saradnja sa talentovanim muzičarima u rodnom Valjevu je plod entuzijazma.

Imaju nameru da u septembru ovaj koncert podele sa publikom u Subotici, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво