Mokrin pred Tucanijadu

Veliki četvrtak, petak i subota rezervisani su za farbanje uskršnjih jaja. U Mokrinu uveliko teku propreme za predstojeću Tucanijadu. U potrazi za jajima sa najtvrđom ljuskom savet smo tražili od prošlogodišnjeg pobednika.

Sava Terzić iz Mokrina veteran je i tri puta šampion svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim jajima koje se decenijama održava u ovom selu kod Kikinde. Potragu za jajima sa najtvrđom ljuskom počinje već oko Božića, jer kako kaže, zimi kokoške počinju da nose jaja i ljuska je najtvrđa.

Jaje mora da se kucne o zub, objašnjava Sava Terzić iz Mokrina: "Što je zvuk oštriji, tim bolje."

Mokrinčanin Živica Blažić dve decenije učestvuje na "Tucanijadi" i kao mnogi takmičari u potrazi za najboljim jajima putuje po celoj Vojvodini.

"Najviše smo išli do Novog Sada, po salašima u okolini grada, ali uvek se svelo sve na Mokrin i tu smo uvek nalazili najbolja jaja. Ali smo stalno sumnjali da ima boljih jaja negde na drugom mestu", kaže Živica Blažić iz Mokrina.

Propozicije "Tucanijade" su jasne: takmičarsko uskršnje jaje mora biti kokošije, kuvano i bez ikakvih dodatnih premaza. Svaki učesnik raspolaže sa 16 takmičarskih jaja, a i ovde ponekada pokušavaju prevare podmetanjem morčijih, malih guščijih ili nekih drugih jaja. Stručni žiri se do sada susretao sa raznim situacijama.

O tome svedoči i Živica Terzić, član žirija "Tucanijade": "Može da bude nešto na ljusci, da je neki autogit, autolak, tečni metal što će ojačati ljusku od jajeta ili neka tehnologija ispod ljuske da se izvadi deo sadržaja ili sav sadržaj pada se tu upumpa pečatni vosak ili gips. I tako nešto da se ljuska ojača."

Zato propozicije nalažu da se na kraju takmičenja pobedničko jaje deli na dva dela koje pojedu sudija i takmičar. Otuda jedini način da se ljuska jajeta ojača jeste posebna ishrana kokošaka.

Potraga za budućim šampionskim jajetom još uvek traje. Predstojećeg Uskrsa u Mokrinu će se održati 28. svetsko prvenstvo u tucanju jajima, a već sada su svoje učešće najavile brojne ekipe iz Srbije, regiona i inostranstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво