Izložba "Kultura ćirilice" u Biblioteci šabačkoj

Povodom 25 godina rada Škole primenjenih umetnosti, u Biblioteci šabačkoj, otvorena je izložba "Kultura ćirilice". Ove godine, prikazani su učenički radovi u čijoj je osnovi crkvenoslovensko pismo.

Kulturno nasleđe, veština i originalna autorska rešenja zastupljeni su na izložbi koju već 16 godina zajedno organizuju Škola primenjenih umetnosti i Biblioteka šabačka. Na svakom radu su znakovi prošlosti koji predstavljaju i sećanje i poruku današnjim generacijama.

"Vrlo nas je zaintrigirala staroslovenska azbuka i odlučili smo da pomoću nje predstavimo našu izložbu ovde u Biblioteci", kaže učenica Anastasija Mitrović. "Ona, zapravo, predstavljaju brojeve i na nekim radovima ćete videti slova K i E staroslovesnke azbuke, koji predstavljaju 25 godina trajanja naše škole."

Sklad slova sagradio je oblike i dekorisao površine na različitim materijalima, od hartije i platna, do drveta i kamena.

 

Prema rečima Ivane Krulj, ovi radovi plod su višemesečnog rada:

"Dosta smo radili na njima, tema jeste bila teška, ali smo uspeli da se izborimo sa njom, i da napravimo radove najbolje moguće, inspiraciju smo nalazili u svim slovima, odnosno brojevima, i pokušali to da prenesemo na neki moderan način, da spojimo tradciju i modernu umetnost."

Crkvenoslovenska ćirilica je staro pismo koje se nekada urezivalo u kamene spomenike, ikone i freske.

"Crkvenoslovenski jezik je jezik u kojem nema neprijatnih i ružnih reči, to je jezik bogosluženja, jezik kojim govore anđeli u slovenskim crkvama, jezik književnosti kojim je pisao i veliki Njegoš", objašnjava Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. "Tema je bila vrlo inspirativna za naše učenike, svi obrazovni profili su učestvovali u realizaciji ove izložbe."

U Biblioteci je izloženo više od 70 radova. Pored tradicije i nasleđa, Škola primenjenih umetnosti na ovaj način, neguje i saradnju sa šabačkim ustanovama kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво