Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini jedina je specijalizovana ustanova na Balkanu koja promoviše samouke slikare i vajare. Ovih dana muzej je obeležio 58. rođendan.

Između izloženih slika koje su proslavile naivnu umetnost u zemlji i svetu, na Dan muzeja slikaju deca ali i umetnici sa decenijskim stažom.

"Sa Muzejom sam eto svih pedeset godina i malo više", ističe Desa Petrov Morar, "još malo svi će biti mlađi od moga staža, a po godinama neću ni da pričam. Sad slikam jednu vršalicu, ja i radim te stare motive."

Muzej naivne i marginalne umetnosti osnovan je 1960. godine kao Galerija samoukih likovnih umetnika. Danas ima međunarodnu zbirku od 3.500 umetničkih dela i bogatu izdavačku delatnost.

"Stvarno nam mnogo pomažu kad imamo izložbe i ovde i u inostranstvu", kaže Joškin Šiljan, "izdaju dobre kataloge, imaju prepoznatljiv stil."

Pored reprezentativne stalne postavke koja obuhvata najznačajnija dela iz zbirke Muzeja, organizuju se izložbe i u drugim gradovima Srbije i inostranstvu. U galeriji Al sen Pjer u Parizu aktuelna je izložba "Turbulencije na Balkanu", a u Kući kralja Petra Prvog u Beogradu "Samouki vizionari Srbije".

"Mi se dobro pripremamo za jednu divnu izložbu koja će se organizovati u Pragu gde će troje umetnika, jedan iz Srbije Joškin Šiljan, jedan iz Bugarske Rosen Rašev, i umetnica iz Češke Marsela Vihrova izložiti svoje radove", najavila je Nina Krstić, direktorka Muzeja naive i marginalne umetnosti.

Nekadašnja vila Ristića iz 1929. godine, u kojoj je danas Muzej, naredne godine biće rekonstruisana. Jedna od najlepših zgrada u Jagodini dobiće i više prostora za izlaganje dela koja su sada u depoima, ali i za radionice.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar