Nebeska trka na Goču

Prva "nebeska trka" u ovoj godini startovala je na tvrđavi Maglič, odakle je krenulo skoro 180 planinskih trkača iz šest zemalja, koji su na stazi dužine 30 i 44 kilometra, preko grebena Stolova i Studene planine trčali do Goča i Dobrih Voda.

Sa tvrđave Maglič, u subotu, 31. marta 2018. godine, u ranim jutarnjim časovima, put planine Goč, krenuli su učesnici trka Skaj rejs i Skaj ultra.

U organizaciji prve ovogodišnje nebeske trke, grad Kraljevo je pomogao u obezbeđivanju prevoza za učesnike, kombija za prilaz određenim tačkama na ruti, kraljevački Dom zdravlja angažovao je ekipu Hitne pomoći, Dečje odmaralište "Goč" obezbedilo je smeštaj za deset učesnika, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica.

Prva nebeska trka u 2018. godini startovala je sa tvrđave Maglič koja je dočekala skoro 180 planinskih trkača iz šest zemalja. Staze dužine 30 i 44 kilometra, preko grebena Stolova i Studene planine, oni su trčali do Goča i Dobrih Voda gde je bio cilj. Po rečima trkača, ovo je pravo otkriće i vrhunska lokacija za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji. Vrhovi, eksponirani grebeni, vidikovci, divlji konji, srednjovekovna tvrđava, opravdavaju epitet "epskih predela". Opština Kraljevo nudi vanserijske lokacije, pa će trka postati tradicionalna.

Najbrži u muškoj konkurenciji na 30 kilometara sa 2.200 metara uspona bio je Ratko Maksimović iz Beograda koji je ovu stazu pretrčao za tri sata i sedam minuta. Drugo mesto je zauzeo Dimitar Atanasov iz Bugarske sa vremenom tri sata i 19 minuta, dok je treći mbio takmičar iz Srbije Žarko Ćulibrk koji je stazu istrčao za tri sata i 32 minuta.

Među ženama, na 30 kilometara najbrža je bila Marija Đorđević iz Beograda, druga Marija Sekulović, takođe iz Beograda, dok je trećeplasirana bila Milica Branković. Trka na 30 kilometara je, po pravilima svetske skajraning federacije, u formatu skaj klasika i boduje se za nacionalnu ligu.

Trka na 44 km imala je bodovanje za format skaj ultra u okviru godišnjeg bodovanja. Daleko teži tereni i veći uspon za sve takmičare, pravi izazov kroz snežne deonice.  Prvo mesto kod muškaraca osvaja Džonatan Krogt iz Holandije sa vremenom 5 sati i 52 minuta, drugo Danijel Lončarević iz Bečeja, 20 minuta iza prvoplasiranog, treći na cilj stiže Milijan Dimitrijević iz Kosjerića sa vremenom šest sati i 45 minuta. Kod dama prvo mesto osvaja Irena Pavlović iz Beograda sa vremenom sedam sati i 46 minuta. Drugo mesto zauzima Nela Lazarević iz Niša sa zaostatkom od 30 minuta za Irenom, a treća na cilj stiže Sandra Trojanović iz Smedereske Palanke, sa vremenom osam sati i 27 minuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво