Ruski Kozaci u Užicu

Užičani su imali priliku da bolje upoznaju kozačke igre i pesme, na koncertu koji je priredio državni folklorni ansambl Ruske federacije „Kozaci Rusije". Užice se na karti njihove turneje našlo posle Bukurešta, a pre koncerata u Čačku i Banja Luci.

Život i tradicija Kozaka, ali i sve ono što čini veliku, toplu rusku dušu - kad Kozaci idu u rat, kad se raduju i vole, sve to je stalo u dva sata efektne igre i pesme.

Sjajnom koreografijom predstavljene su strasti, uzbuđenja uz kozačke rekvizite kostime, sablje, zastave, rađene po muzejskim uzorcima, jer vojna i otadžbina, ipak su ono sa čim se rađaju i po čemu ih prepoznaju.

"Kozaci su kao zaštitnici naroda uvek bili na granicama ruske države. Kozaka je bilo mnogo, čak 12 kozačkih vojski. Naš kolektiv Kozaci Rusije želi da predstavi sve te vojske i život Kozaka", kaže direktor ansambla Leonid Milovanov.

Dodaje da je njegov zadatak bio da stvori ansambl u kome će biti sve što Kozaštvo znači i što može pokazati.

"Volimo Srbiju i svaki put kad dođemo želimo da vas ushitimo i zadivimo", ističe Milovanov.

Posle 15 sati vožnje autobusom i turneje po Rumuniji, pred Užičane je stiglo 46 članova ansambla koji je do sada nastupao u više od 30 zemalja sveta.

Njihova zvanična ruska titula je "Veliki kozački balet" uz mnoštvo državnih nagrada i svetskih priznanja.

Sa istim žarom i energijom, kažu, nastupili su pred 4.000 ljudi u Bukureštu kao pred 600 Užičana.

Besplatne karte za koncert koji su sugrađanima darovali grad Užice i Srpsko-ruski klub razdeljene su za manje od tri sata.

"Sve što radimo, radimo na tome da povežemo kako srpsko-rusku tradiciju kulturu i istoriju i da to prikažemo ovde našim sugrađanima", ističe Nemanja Spalović iz užičkog "Srpsko -ruskog kluba".

Gosti koncerta bila su deca s Kosova i Metohije, njih 95, koji ovih dana borave u ovom kraju.

Mladi Užičani, studenti i srednjoškolci uključili su i koncert u svoju humanitarnu akciju "Užice za Kosmet".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво