Leskovčani tradicionalno slave Mladence

Danas su mladenci, praznik koji srpska pravoslavna crkva slavi u znak sećanja na 40 svetih mučenika Sevastijskih. U Leskovcu mlade domaćice obavezno mese mladenčiće.

Svi parovi koji su u proteklih godinu dana sklopili brak proslavljaju ovaj praznik sa rodbinom i prijateljima uz bogatu trpezu.

"Mladenčići se mese od malo brašna,malo soli,šećera i ulja. Kada se oni zamese i nadođu,ispečemo ih. Nakon pečenja premažemo ih malo medom," objašnjava Ana Simić Petrović, iz Leskovca.

Da im zajednički život bude dug, srećan i sladak.

Simbolično na poslužavniku 40 mladenčića toliko se mladih sevastijskih vojnika žrtvovalo zbog ljubavi prema Hristu.

A ljubav i razmevanje su najvažniji kažu Ana i Dejan koji su u bračne vode zaplovili pre šest meseci.

Sa radošću dočekuju goste. Ovo im je poseban dan.

"Mislim da su u braku vrlo važni razumevanje, poštovanje,da delimo poslove zajedno,"kaže Ana Simić Petrović.

U Leskovcu zna se, gosti se ne pozivaju već svi oni koji su bili na svadbi obavezno dolaze na mladence i to dok sunce ne zađe.

Donose poklone kako bi im pomogli da se skuće.

Nekada su u sedmici kada se padaju mladenci leskovačke svekrve predstavljale svoje snaje društvu i tako ih uvodile u zajednicu udatih žena.

Slađana Rajković,etnolog-muzejski savetnik objašnjava:

"Jedan od takvih običaja jeste znači i u centralnoj Srbiji ali je vezan i za Leskovac i leskovački kraj da sve ono što imamo u dvorištu skupimo, zapalimo vatru da bi oteralo sve ono što je zlo bilo."

Za napredak, zdravlje, potomstvo. Sveće sa crkvenog venčanja mladi bračni parovi pale na današnji praznik koji simbolizuje ljubav i požrtvovanost.

"Ljubav i žrtva su međusobno povezane i u hrišćanstvu ne mogu nikako da se isključe. Ako gledamo istorijski to su 40 mučenika koji su stradali uzaleđenom jezeru. Još su imali iskušenje, jedan od rimskih oficira postavio im je toplo kupatilo kako bi ih namamio dakle da se odreknu Hrista," navodi sveštenik Miroslav Jovanović.

Bogata trpeza i lepa atmosfera u 650 domova, toliko je brakova sklopljeno između dva marta u Leskovcu, gde se tradicija i običaji brižno čuvaju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво