Niš: Nove investicije i zapošljavanja u poljoprivredi

Nove investitore i zapošljavanja inspektora najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na sastanku predstavnika lokalnih samouprava Nišavskog okruga. Kako bi predstavio podsticaje za mlade, minsitar je obišao gazdinstvo porodice Stamenković u merošinskom selu Dešilovo.

Ovo nije obična farma, ni po izgledu, a naročito ne po vlasniku koji ima 21 godinu i od Ministartsva poljoprivrede dobio je oko milion i dvesta hiljada dinara i kupio pet priplodnih junica.

"Išao sam u Srednju veterinarsku školu i opredelio sam se za stočarstvo. Idem sad na Visoku poljoprivrednu u Prokuplju.Tamo studiram, druga sam godina", kaže Milan Stamenković iz Dešilova.

Ivan Stamenković dodaje: "Težimo da proširimo još, da imamo uvek trideset krava za mužu."

Branislav Nedimović, minsitar poljoprivrede, rekao je da je Milan jedan od prvih koji se javio na poziv.

"Ja ću samo još jednom podsetiti javnost da smo mi 670 ovakvih grantova dali za mlade poljoprivrednike i nastavićemo na isti način", rekao je Nedimović.

Na sastanku u okrugu, kažu - više nedoumica nego problema i nekoliko najava. Ministartsvo poljopivrede zaposliće nove veterinarske, fitosanitarne, poljoprivredne i vodoprivredne inspektore.

"Lepo je to što smo čuli da će Nišavski okrug, odnosno građani koji žive na ovoj teritoriji, dobiti nove inspektore", kaže Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga.

"Lepo je to što smo čuli da ima zainteresovanih koji bi da ulažu u ovaj naš kraj, posebno kada se radi o prerađivačkim kapacitetima".

„Mi imamo turskog investitora koji je zainteresovan na prostoru oko Koridora 10 da sagradi svoju klanicu, gde bi klao goveda koja su poreklom iz Srbije i plasirao na prostor Turske. Mi smo izvezli negde oko 200 tona ovog mesa sa carinskom stopom nula", kazao je Nedimović.

To  je dobra vest i za merošinsku hladnjaču "Voćar" koja je bila u stečaju, i ceo kraj poznat po proizvodnji višanja.

"Ono što je tražio ministar od nas je da legalizujemo objekat, jer želi da dovede investitora iz Mađarkse koji hoće da uloži novac, a mi da uložimo infrastrukturu i obezbedimo kooperante", kaže Saša Jovanović, predsednik Opština Merošina.

Osim investicija, minsitar Nedimović najavio je i izradu generalnog projekta saniranja reke Toplice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи