Knjiga o kragujevačkom oktobru

U Spomen - parku „Kragujevački oktobar" predstavljena je knjiga Lepeza smrti - autora Viktora Bejatovića. Autor i izdavač Spomen park želeli su da osim negovanja sećanja na žrtve, naučnim metodama istraže pogrom u Šumaricama.

Viktor Bejatović u knjizi "Lepeza smrti" traga za istinom, kao naučnik, istoričar, antropolog niti povećava niti smanjuje broj stradalih, već teži da identifikuje sve žrtve i mesto na kome počivaju. Umrežavanje metodologija koje koristi u sudskoj praksi masovnih zločina daju dobre rezultate.

"On je u prvom mestu podrazumevao antropološku procenu ovih procena koje imamo i ono što je najbolje što se te procene poklapaju sa vojno sudskim dokumentima koji su u stvari dokumenti objedinjenih optužnica nemačkim oficirima posle rata" kaže Viktor Bejanović, autor knjige..

U otužnici protiv pukovnika Adelberta Lončara i gestapovca Rudolfa Berga navodi se da je streljano 2624 identifikovanih i nekoliko stotina neidentifikovanih žrtava. Viktor Bejatović utvrđuje 3.100 stradalih i ukazuje na nedostajuće grobnice.

Prema Bejanovićevim rečima, tu su spiskovi preživelih talaca, ostalih talaca sa adresama u samom gradu Kragujevcu koji su još mogli da daju dobre podatke posle rata i o procenama stradalih i u svedočenjima dakle odna i spiskovi nekih članova bataljona 90 članova koji su učestvovali u streljanju tu i foksdojčera.

Izdavač knjige "Lepeza smrti" je spomen park kragujevački oktobar.

 "Istraživački rad je da kažem sastavni deo i nama obaveza da dodjemo do te konačne istine koliko je to moguće ovakve istorijkse teme su naravno najteže da se stavi tačka na njih da se završe, tako da istraživanje kao što je viktorovo umnogome doprinose ne samo činjenicama koje otkrivaju nego pitanjima koja postave", kaže Marijana Stanković, v d direktora Spomen parka "Kragujevački oktobar".

U kragujevačkim Šumaricama je 30 grobnica, tu počivaju gradjani, gimnazijalci streljani oktobra 41 godine u znak odmazde za stradale nemačke vojnike.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво