Učenici Prve kragujevačke gimnazije, učestvuju u Pisa testiranju

Oko 8.ooo učenika prvih razreda srednjih škola u Srbiji, posle šest godina, učestvovaće ponovo u Pisa testiranju. U najvećem međunarodnom projektu za procenu kvailteta školskih sistema, naša zemlja učestvuje od 2001 godine. Jedna od odabranih škola za Pisa istraživanje je Pra kragujevačka gimnazija, u kojoj smo proveravali da li su spremni za testiranje.

Krvna slika obrazovanja u Srbiji - šta nam nedostaje, a čega ima previše. Da li naši 15-ogodišnjaci poseduju evolutivna, interpretativna ili samo reproduktivna znanja i umeju li da ih primene u svakodnevnom životu, samo su neki od parametara koji se vrednuju na Pisa testu.

Nađa Bojović, učenica Prve kragujevačke gimnazije, smatra, da u školi stiču dosta sposobnosti i misli da i učenici mogu dobro da prođu na tom testu.

Njen drug iz razreda, Veljko Jelenković, ocenjuje, da je najvažnije kako uče, da to ne bude samo "bubanje" za ocenu, već sticanje znanja, koja su trajna i koja će im pomoći u daljem obrazovanju, ali i u svokodnevnom životu.
Tamara Ilić, učenica Prve kragujevačke gimnazije, kaže da, pošto se na Pisa testu, proverava znjanje učenika prvih razreda srednjih škola, najvažnije je, ono što su naučili u osnovnoj školi. Baš to, treba da se primeni na testiranju, zapravo logično povežu, saznanja iz matematike, prirodnih nauka i fizike.

Od ove godine, dodati su i test iz finansijske pismenosti i globalnih kompetencija. Novine u našem obrazovnom sistemu i stalno usavršavanje nastavnika, putokaz su za obrazovanje, po evropskim standardima, smatra Ana Marković, profesorka fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

"Smatram da sva znanja koja učenici steknu i iskustva, i kompetencije koju svakodnevno usvajaju, dovoljna za ono što se od njih očekuje na ovom testu", kaže Markovićeva.

A, da li smo i koliko odmakli od pukog reprodukovanja znanja i primakli školskim sistemima razvijenih zemalja, znaćemo posle Pisa testa. Prosvetari, očekuju značajan pomak.

Direktorka Prve kragujevačke gimnazije, jedne od škola u Srbiji, koja je odabrana za Pisa testiranje, Slavica Marković, kaže da se poslednjih godina zaista dosta radi na poboljšanju i promenama u našem obrazovnom sistemu.

"Uopšte, planovi, programi školski, način sticanja znanja, recimo u gimnazijama, idu ka tom cilju, da to budu primenljiva znanja", ocenjuje Markovićeva.

Pisa test, svojevrsno je testiranje i našeg obrazovnog sistema. Njegove sposobnosti i znanja, da na svetskom tamčinju, dobije što bolju ocenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво