Tehnolozi poručuju: Budućnost je u bioenergentima

Tridesetdevetogodišnja Marija Tasić, vanredni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu nedavno se vratila iz Brazila gde se 16 meseci usavršavala u oblasti proizvodnje bioetanola. Marija je jedan od malobrojnih stručnjaka u zemlji koja istražuje bioenergente i njeno znanje i iskustvo su dragoceni.

Put od otpada poljoprivrednih kultura koje sadrže šećer do dobijanja bioetanola već 13 godina istražuje Leskovčanka Marija Tasić, doktor tehnoloških nauka. U Brazil, koji je vodeći u svetu u proizvodnji bioetanola, Marija je otišla na poziv profesora Rubensa Macijela Filje, jednog od tvoraca strategije o korišćenju biogoriva. Uz najsavremeniju tehnologiju usavršavala je i portugalski jezik.

"Na samim Univerzitetima trenutno je testiranje autobusa koji rade na vodoniku kao gorivu tako da je stvarno primena tih obnovljivih izvora energije maksimalna", objašnjava prof. dr Marija Tasić, vanredni profesor Tehnološkog fakulteta Leskovac

Do bioetanola u Brazilu dolaze preradom otpada šećerne trske. U Srbiji bi na primer od tone otpadnog krompira moglo da se dobije 70 litara bioetanola. Umesto što biljni ostaci ili otpadne vode iz prehrambene industrije završavaju u kanalizaciji ,na deponiji ili njivama uz pomoć mikroorganizama mogu da postanu bioenergenti.

"Da bi se s jedne strane smanjio negativan uticaj otpadnih voda na životnu sredinu a s druge strane dobili proizvodi koji će se primenjivati u svakodnevnom životu", kaže profesor Tasić.

Budućnost je u bioenergentima.Srbija ima velike potencijale.

I Marija i njene kolege svakodnevno su u laboratoriji za istraživanja na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu koji ima odlične kadrove i saradnju sa mnogim Institutima i privredom u zemlji ali i Evropi.

"Iskustva koja dolaze iz inostranstva takođe se na ovaj način preko obrazovnog sistema inplementiraju idalje u proizvodnju", kaže prof.dr Ljubiša Nikolić, dekan Tehnološkog fakulteta Leskovac.

Marija ne staje sa pronalaženjem novih mogućnosti i rezultata u oblasti biotehnologija sve sa nadom da će jednog dana zaživeti i u fabrikama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се