"Kralj Ibi" pobednik "Zlatne kulise"

Studentski kulturni centar Kragujevac, bio je domaćin festivala amaterersih pozorišta. Četvrta "Zlatna kulisa ", okupila je brojne stvaraoce,pozorišne entuzijaste, koji su doneli nove ideje i pristupe u predstavama koje su odigrali. Proteklih godina, ta smotra okupila je na stotine učesnika iz zemlje i regiona i pokolnike pozorišne umetnosti.

Radovanje umetnosti, u gradu najstarijeg teatra. Aplauz i nagrade za najbolje. Odlukom stručnog i žirija učesnika,najbolja predstava festivala ,Kralj Ibi,Gradkog pozorišta iz Bečeja.Njima su pripale i specijalna priznanja,  narade za režiju, mušku i žensku ulogu.
 Gordana Adamov  iz Gradskog  pozorišta u Bečeju,kaže, da  je pozorište u malim mestima,  je najbitnije kao jedan vid kulture i nova ,koja okupljka gradjane , bilo kao glumce,bilo kao pubiku.

Oko 200 izvodjača iz osam amaterskih trupa, provelo je brojnu kragujevačku  publiku, kroz dela domaćih i stranih autora. Od antičke "Antigone ", preko "Kralja Ibija ", do savremenih dramskih tekstva.
 Dragan Jakovljević, selektor fesstivala  Zlatna kulisa, kaže, da su za festival konkurisale 24 predstave.
"Nametnule su se predstave koje veoma aktivno korenspondiraju sa savremenim društvenim trenutkom, one koje imaju za predmet pojedinca koji se trudi da osvoji neku svoju slobodu ličnu", ocenuje Jakovljević.
I amaterizam,to stvaralaštvo iz ljubavi u različitim oblastima kulture,svojevrsno je osvajanje slobode.Umenost koja živi i stvara paralelno sa zvanično teatrom,pravo je bogatstvo za svaku sredinu."Živo ogledalo ", stvarnosti.
Miloš Unić,iz  Studentskog kulturnog centra u Nišu, , koji od početka učestvuje na festivalu ,smatra, da, što više imammo amaterskih pozorišta, imaćemo , bogatiju pozorišnu scenu.
Da je   ovakav festival potreban Srbiji, saglasna je i  Nina Nedeljković, iz Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu." Svi koji su učestvovali na "Zlatnoj kulisi ", žele ponovo da dodju i to je najveći uspeh za nas, domaćine, kaže Nedeljkovićeva.
Dodaje, da je u Kragujevcu,  je amaterizam veoma razvijen,  jer ima  nekoliko amaterskih popzorišta koja   neguju sjajne glumce .
Amaterska pozorišta u Srbiji imaju dugu tradiciju i značajno mesto na kulturnoj sceni.Tu neiscrpnu snagu, znao je  da prepozna osnivač Zlatne kulise,  Studentski kulturni  centar.Zavesa na cetvrtom festivalu je spuštena,potvrdjujući teoriju, da je pozorište, zapravo igra glumaca i gledalaca- u kojoj su u Kragujevcu, svi,  podjednako uživali.


-- 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво