Povrtari u leskovačkom kraju očekuju dobar rod krompira

Povrtari u leskovačkom kraju u ovo doba godine zabrinuto prate vremensku prognozu jer od temperature kažu zavisi rod povrća u plastenicima. U Donjem Stopanju za razliku od drugih sela u plastenicima sade i krompir.

Uskoro će berba, rod krompira će, kako se procenjuje, biti zadovoljavajući, jer mraz nije naneo veću štetu biljci iako je temperatura u februaru bila i minus 18 stepeni.

"Ja sam pokušavao sve to da zaštitim, dosta sam i zaštitio a gubitak će biti nekih 10 do 15 odsto, ali ipak – šta je tu je, moglo je i mnogo više da se smrzne", kaže Tomislav Savić prozvođač krompira iz sela Donje Stopanje.

Tomislav je krompir u svom plasteniku štitio samo duplom folijom, a Stanko Stevanović je plastenik dogrevao agregatom. Posle krompira zasadiće krasatavac, a zatim papriku.

"Nadam se da će biti dobri prinosi. Prošle godine imali smo 300 kilograma po aru i nadam se da će i ove godine biti tako. Elektrifikacija je spas za nas i naše selo", navodi povrtar Stanko Stevanović iz istog sela.

Poljoprivrednici iz Donjeg Stopanja u stalnom su kontaktu sa savetodavcima iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Nadaju se da će i atar njihovog sela u najskorije vreme biti obuhvaćen elektrifikacijom što će im umnogome olakšati posao, a svakako doprineti i boljem rodu povrtarskih kultura.

"Sama ušteda elektrifikacije koja se ostvari preko zamena dizel i benzinskih motora elektromotorima kreće se negde između 3.000 do 5.000 evra na godišnjem nivou", objašnjava Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Grad Leskovac će nastaviti program elektrifikacije polja, a ministarstvo poljoprivrede za ovu namenu izdvojilo je 100 miliona dinara.

U protekle tri godine elektrifikacijom je obuhvaćena površina od 200 hektara u vlasništvu 220 domaćinstava u ataru pet sela.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи