Da li će država pomoći malinarima da nadoknade prošlogodišnju štetu

Asocijacija malinara Srbije pozvala je poljoprivredne proizvođače sa teritorije Zlatiborskog i Moravičkog okruga koji su pretrpeli štetu od mraza i snega početkom prošle godine da se evidentiraju za spisak potencijalnih korisnika pomoći države. Ovaj poziv zbunio je članove drugih udruženja malinara, ali i predstavnike lokalnih samouprava koji nisu imali zvaničnu potvrdu takve informacije.

Zbog nepotpune informacije, nekoliko dana trajala je gužva i konfuzija među poljoprivrednicima, potencijalnim korisnicima pomoći koju će, prema tvrdnjama predstavnika Asocijacije malinara Srbije, u vidu repromaterijala i sadnica, obezbediti država iz robnih rezervi.

"Posle velikih vremenskih nepogoda, mraza i snega, na teritoriji Zlatiborsko-moravičkog okruga, inicirali smo prema Ministarstvu poljoprivrede da se uradi procena štete, koliko je to, gde smo dalje tražili pomoć. Niz sastanaka u Vladi RS i Ministarstvu, da se pomogne poljoprivrednicima", objašnjava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije. "Nama je obećano da će se pomoći i mi čekamo odgovor."

I mada je, kako kažu, zbog podrške koju su dobili od lokalne samouprave, u Arilju evidentiranje produženo, u pojedinim mestima taj rok je bio ograničen na 5 dana, a poljoprivrednici su za to plaćali 400 dinara, kaže Radović:

"U pojedinim mestima je naplaćivano za rad, jer niko neće da radi ako angažujete neku advokatsku kancelariju ili neku agenciju, neće da radi džabe."

Zbog svih nedoumica i, kako u nadležnim institucijama smatraju, ishitrenog poteza koji je zbunio proizvođače, održan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Na kraju smo se dogovorili da Ministarstvo poljoprivrede prenese naš zajednički zahtev Ministarstvu finansija za prenos određene svote novca koju ćemo raspodeliti posle još jednog konačnog dogovora", rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Do narednog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, obaveza lokalnih samuprava je da budu tehnička podrška poljoprivrednim proizvođačima ali i da dostave podatke o broju malinjaka oštećenih tokom prošlogodišnjeg snega i mraza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво