Obronci Padeža idealni za uzgoj pirotske ovce

Mališa Maksimović iz Polumira kod Kraljeva, kojem se u proteklih mesec dana ojagnjila svaka ovca, odlučio je da proširi stado i aplicira za subvencije Ministarstva poljoprivrede.

U oboru Mališe Maksimovića ima deset ovaca i deset jaganjaca i on je zadovoljan jer je pre samo dve godine umatičio svoje stado.

Gaji isključivo pirotsku autohtonu ovcu koja je otporna na većinu bolesti i, kako kaže, lako podnosi oštre zime u ovim krajevima:

"Tu nema preparata, špricanja, osemenjavanja."

Ovce još ne idu na ispašu i hrane se senom sa planinskih pašnjaka.

Jagnjad će rasti u idealnom prirodnom okruženju za uzgoj ove sorte ovaca. U ishrani se ne koristi koncentrat niti žito već isključivo trava koje ima u izobilju na ovim pašnjacima.

Na tržištu je sve veća potražnja za domaćim ovcama, pogotovo onim koje se uzgajaju na planini. Ali stada su sve manja i neretko su obori prazni ili sa svega nekoliko grla.

Slavko Čorbić se priseća vremena kada su na obroncima Padeža pasla stada sa više stotina ovaca:

"Komšije su imale po 30-35 grla, a bilo je i domaćinstava sa stotinak ovaca. Sad celo selo nema što je jedan držao."

Seljani tvrde da bi samo organizovan otkup podstakao veći uzgoj ovaca.

"Držao bih ja i pedeset ovaca", ističe Mališa Maksimović. "Od toga može lepo da se živi i onda bi država mogla da kaže plaćaš penzijsko, plaćaš socijalno. Ovako nema ništa, pet do deset ovaca. Sad moraš imati 30 umatičenih ovaca da bi mogao da ostvariš subvencije." 

Mališa će ipak povećati stado. Barem za još deset ovaca. Uslova za to ima jer poseduje 12 hektara zemlje. Ovih dana se sprema da ovce istera na ispašu na planinske pašnjake.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се