Jagodina: prevencija digitalnog nasilja

Gradski savet roditelja u Jagodini u saradnji sa policijskom upravom tog grada organizovao je tribinu za roditelje i nastavnike u cilju prevencije digitalnog nasilja. Tribini su prisustvovali i predstavnici đačkih parlamenata osnovnih škola.

Internet i društvene mreže nezaobilazan su deo dečije svakodnevice. Tome u prilog i podatak iz ankete jedne osnovne škole da više od polovine dece veći deo dana provodi na internetu. Šta sve predstavlja digitalno nasilje znaju vrlo dobro.

O tome koliko su opasne pretnje preko društvenih mreža, Vladimir Đorđević, učenik 8.razreda kaže: "Pa, sve zavisi ne mora biti mnogo opasno, ali ipak jeste."
„U našem parlamentu naše škole, to nam je česta tema, ali nismo primetili u našoj školi da ima dece koja su pod nasiljem", kaže Zorica Simić, takođe učenica 8.razreda.

Uvredljive ili preteće poruke najčešći su vid digitalnog nasilja koje deca prepoznaju. O tome, najčešće razgovaraju sa drugovima.

Roditelji kažu da ih redovno kontrolišu, ali i da su nedovoljno digitalno pismeni: „Ova prezentacija dobra je prilika da saznamo nešto novo kako bismo bolje pratili sadržaje koje deca ne bi trebalo da koriste."

Šta sve predstavlja digitalno nasilje i kako roditelji da pomognu svojoj deci, kroz primere iz prakse govorili su i zaposleni iz policijske uprave u Jagodini.

„Najveću pažnju roditelji bi trebalo da obrate da deca fotografije šalju isključivo ljudima koje poznaju, a da sve ostale lične podatke kao što su brojevi telefona, adrese i lozinke naloga i društvenih mreža ne šalju nepoznatim osobama", kaže Ana Milojević, iz PU Jagodina.

Koliko je bitno da roditelji imaju iskren i poverljiv odnos sa decom možda najbolje govori podatak da 63% anketiranih osnovaca zna kako da od roditelja sakrije svoju aktivnost na internetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи