Tibetanski mastif u rudničko-takovskom kraju kao kod kuće

Kada je pre sedam godina kineski bogataš platio milion i po evra za tibetanskog mastifa po imenu Big Spleš, popularnost jedne od najstarijih rasa pasa na svetu postala je planetarna. Ova rasa postala je stvar prestiža, a Gornji Milanovac stavila u fokus interesovanja mnogih bogataša, pa neće iznenaditi ukoliko po takvog VIP putnika pošalju i privatni avion.

Pre petnaest meseci rudničko-takovski kraj dobio je neobične žitelje. Iz Kine su stigli tibetanski mastifi, koji su se brzo adaptirali na život u toj sredini. Iako izgleda simpatično, kao meda, reč je o istinskom psu čuvaru.

Na Tibetu je jedan pas dovoljan da sačuva celo selo od divljih zveri, čak i od jaguara, objašnjava Vojin Raketić iz Gornjeg Milanovca:

"Kažu da su ovi psi reinkarnacija  tibetanskih sveštenika."

Tibetanski mastifi približili su svetu i Gornji Milanovac. Zbog povoljnije cene, mnogo je zainteseovanih stranih kupaca. Vojin kaže da su ga pojedini pitali o blizini aerodroma na koji bi, ukoliko postignu dogovor, poslali privatni avion.

Psi iz Srbije, u svim rasama pasa, kako ističe Raketić, širom sveta postižu dobre rezultate:

"Srednjoazijski ovčar, doberman, nemački ovčar - stvarno imamo mnogo dobre pse i u samom vrhu svetske kinologije."

Za razliku od tibetanskog mastifa, za koje se neko odluči da izdvoji hiljade, desetine ili milione evra, srednjoazijski ovčari nisu toliko skupi, ali su po temperamentu slični i veoma odani domaćinstvu.

"Kad god nemam gde da odem, nemam šta da radim, odem sa njim. Opušta me dosta i dosta vremena provodimo zajedno", kaže Ivana Jakovljević - iz Valjeva. "I svakako ovo je naš prvi pas, prvi ljubimac kog vodimo na izložbe i sa kojim toliko radimo. Lak je, društven je jako. Kod nas je član porodice i služi nam tu i kao čuvar."

Mnogi se nepromišljeno odluče da kupe štene koje podseća na medu, zato Vojin uvek ostaje u kontaktu sa vlasnicima, kako pse koje je odgajio ne bi zadesila sudbina brojnih napuštenih kućnih ljubimaca. On podseća da svaka rasa, bez obzira na popularnost ili cenu, zaslužuje ljubav i to je ono što, uz vernost, svaki pas ume višestruko da uzvrati.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво