Domaći proizvodi još uvek se ne prodaju na kućnom pragu u Pirotu

Ni jedno gazdinstvo u pirotskom kraju nije se registrovalo za prodaju autohtonih proizvoda na kućnom pragu. Kažu niko im do sada nije pojasnio i precizirao uslove koje treba da ispune, iako je pravilnik na snazi od 1.januara.

Prvog januara stupio je na snagu pravilnik o prodaji autohtonih proizvoda na kućnom pragu.

Pravo na taakvu prodaju imaju poljoprivredna gazdinstva, koja su se registrovala u skladu sa novim pravilnikom.

U pirotskom kraju, koji ima prepoznatljive proizvode, ni jedno gazdinstvo do sada nije uspelo da se registruje, jer kako kažu niko im do sada nije pojasnio i precizirao uslove koje treba da ispune.

Porodica Marković, u selu Krupac kod Pirota, kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo, bavi se proizvodnjom sira i ceđenog kiselog mleka.

Dnevno prerade oko 300 litara mleka. Međutim, još uvek nisu uspeli da se registruju po novom pravilniku.

"To nije zaživelo, a svi iščekujemo svaki trenutak. Svi bi voleli da to bude, kao što su već i najavili. Mnogo njih ima ovde u selu Krupac koji to rade i koji bi hteli da sve to zaživi. Voleli bismo da pravimo i kačkavalj, mi to još uvek ne smemo," kaže Dragana Marković.

Većina proizvođača kaže da se na pravilnik čekalo dugo i da on olakšava pplasman proizvoda, međutim mnoge nedoumice još uvek im niko nije razrešio.

"Baš me interesuje, u tom pravilniku stoji da mogu 200 litara nedeljno da prodajem, da prerađujem mleko. Pa,mi šta radimo? Ja imam 400 litara dnevno, gde ostalo da dajem. Znači i to treba da se u tom pravilniku razreši," navodi Dejan Mladenov iz sela Sukova.

U gradskoj upravi u Pirotu, kažu, da ni posle dva i po meseca, nema registrovanih gazdinstava po novom pravilniku. Njihove stručne službe zvanično su se obratile i Upravi za veterinu.

Vesna Lazarević iz gradske uprave Pirota kaže da su pozvali predstavnike Uprave za veterinu da organizujumo tribinu za proizvođače pirotskog okruga, kako bi oni koji su pisali pravilnik protumačili ko i na koji način može to da radi.

"Do dana današnjeg zvaničan odgovor nismo dobili. Nezvanično u telefonskom razgovoru, saznali smo da trenutno nemaju vremena za edukaciju proizvođača, da se trenutno bave edukacijom inspekcijskih službi," kaže Vesna Lazarević.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekao je da će sutra u Nišu biti organizovan skup na kome će proizvođačima i inspekcijskim službama biti pojašnjena primena pravilnika.

U narednih nekoliko meseci, ministarstvo će organizovati obuku za sva zainteresovana poljoprivredna gazdinstva.
Kačkavalj, peglana kobasica, sušenice su autohtoni proizvodi iz pirotskog kraja, sa kojima se ozbiljno može konkurisati i na evropskom tržištu.

Grad Pirot odvojio je tri miliona dinara iz budžeta za opremanje radionica gazdinstvima koja se registruju. Za sada ovaj  novac je na čekanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи