Đak pirotske gimnazije državni prvak iz matematike

Na 60. državnom takmičenju iz matematike, pirotsku Gimnaziju predstavljalo je petoro učenika. Marko Stojanović, učenik prvog razreda, postao je državni prvak u svojoj kategoriji, a veliki uspeh postigli su i ostali takmičari te škole.

Marka Stojanovića, državnog prvaka iz matematike koji je osvojio maksimalnih 100 poena, drugovi su dočekali gromkim aplauzom -kako i dolikuje.

Marko je učenik prirodno-matematičkog smera -to je dobra osnova, ali je za vrhunske rezultate-kaže potrebno mnogo više.

,,Recept je samo rad,istrajan i naporan rad - i to ne nedelju dana pre takmičenja, već tokom cele godine. I to je prvenstveno ono što utiče na uspeh na takmičenju," kaže Marko Stojanović, državni prvak u matematici.

Ništa manje uspešni nisu bili ni njegovi stariji drugovi Vladan i Aleksa -koji su osvojili drugo i treće mesto.

,,I ove godine se pao jedan izuzetno zanimljiv zadatak - zadatak takve vrste se nikada pre nije pao ,ali eto tako, ja sam rešio i osvojio drugu nagradu," objašnjava Vladan Vasić, a Aleksa Stefanović navodi:

,,Ova nagrada je za mene jedna od najznačajnijih, jer sam obezbedio direktan prolaz na fakultet koji želim-a to su tehničke nauke".

 Iako je rad sa talentovanom i ambicioznom decom zahtevniji,profesori ističu da je to ujedno i izazov i privilegija.

,Zapravo, oni su se spremali dugo, to je priprema koja traje tokom cele školske godine. A ovo je samo situacija gde i drugi mogu da vide kakvi su oni učenici i kakve rezultate mogu da postignu," kaže Nada Popović, profesorka matematike.

Bratislav Krstić, direktor Gimnazije Pirot, ističe:

"Treba naglasiti i to, da su jako svestrana ta deca, govore više stranih jezika,sviraju više instrumenata i uspešni su - evo vidimo,na svim poljima."

Ovu uspešnu ekipu narednih dana ponovo očekuje ozbiljan izazov -Republičko takmičenje iz fizike.

Jedan od njih-Aleksa Stefanović, pokušaće da odbrani titulu prošlogodišnjeg državnog prvaka iz ovog predmeta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 15. mar 2018, 06:52)
Tomislav Miladinovic [neregistrovani]

Nasi vrani konji

To su ti 'Vrani konji' sto korakom od cetiri milje vuku narod napred. Bog podari telente jednako ali neko ih primeti i neguje a neko nazalost ne. Bravo pirocanci!