Takmičenje pletilja u Boki kod Sečnja

Udruženje žena "Banatsko jagnje" iz Boke, sela u opštini Sečanj, organizovalo je takmičenje u pletenju, a ocenjivale su se brzina i lepota rada.

Za Maricu Kljajić iz Krajišnika i njene prijateljice iz brojnih udruženja žena Srednjeg Banata nema tajni kada je o štrikanju reč. 

Marica plete već trideset godina: "Prsluk uradim za dva dana. Sad sam radila jedan od vune."

"Nekad sama izmislim mustru", kaže Anuš Terečik koja je za takmičenje štrikala dečji prsluk. 

Ovo takmičenje u Boki je prethodnih godina organizovano samo za decu, kojih je i ove godine bilo u zavidnom broju i sa ozbiljnim modnim znanjem. Mina Zečević iz Aleksandrova kaže da  joj je bilo zabavno na takmičenju i da nije bilo teško.

Pravila za takmičenje su jednostavna, za sat i deset minuta treba brzo i precizno uraditi zadati model.

"One moraju na kraju da dobiju onaj proizvod koji smo mi osmislili i uradili. Nalazi se upakovan u kutiji", objasnila je Marija Večanski iz Udruženja žena "Banatsko jagnje" u Boki.

Predsednik žirija za ocenu kvaliteta radova bio je Dušan de Šorđan, poznati modni kreator, koji je osamdesetih godina komentarisao pletenje za nemačne modne časopise. Iz Štutgarta se preselio u Jarkovac i rado prihvata da dođe na sva druženja gde je tema moda:

"Tu treba da radi mašta, da su ruk vešte. Da ima ne samo znanje nego i maštu, ideje. Ideje su veoma važne i onda se taj posao širi."

Turistička organizacija Opštine Sečanj, koja je suorganizator takmičenja, uz redovne delatnosti, pomaže udruženjima žena u Opštini.

¤WA6 3412 [Miljana Milošević, Turistička organizacija Sečanj] *Rezultati našeg delovanja i saradnje sa udruženjima žena su prvenstveno niz manifestacija koje smo zajedno organizovale, zatim izložbe, etno izložbe, niz humanitarnih aktivnosti.

U takmičenju dece najbolja je bila ekipa iz sela Jaša Tomić, su štrikanju za odrasle prvo mesto je osvojila Anđelka Davidovac iz Elemira.

-------

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи