Čistiji Ibar nizvodno od Raške

Kada se postave kolektori i sistem za prečišćavanje otpadnih voda Ibar će nizvodno od Raške biti čistiji za deset procenata. Kolektor je jedan od nekoliko projekata u oblasti ekologiije, a priprema se dokumentacija i za sličan projekat na Kopaoniku.

Zajedničke investicije Evropske unije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlade Republike Srbije tokom 2017. godine u ovoj opštini iznose 22 miliona evra.

Na najeveći od četiri planirana kolektora u opštini Raška biće priključeno 16.000 domaćinstava. Radi se paralelno na sedam lokacija.

"Kada isključite sve te velike izlive iz naselja, i odvedete ih na 3-4 kilometra, preradite vodu i vratite čistu sa ispunjenim zahtevima evropskih standarda, onda je to zaista veliki pomak po pitanju ekologije", naglašava Rajko Milićević, šef gradilišta.

Uklanjanje otpadnih voda sa Kopaonika još nije rešeno. Ne zna se količina koja se slije u dve pritoke Ibra, ali se zna da u sezoni posetioci dnevno proizvedu 12 tona smeća.

Prema rečima Radomira Jaćovića, iz JKP "Raška", neophodno je da se što pre napravi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se sprečili ekološki akcidenti bilo koje vrste u budućnosti.

Cena kolektora na Kopaoniku bila bi tri puta veća od kolektora u Raški koji je koštao šest miliona evra.

"U poodmakloj smo fazi smo izrade projektno-tehničke dokumentacije i traženja sredstava", kaže predsednik Oštine Raška Ignjat Rakitić. "Naravno, jedna od adresa kojoj se obraćamo je Evropska unija jer je projekat samog Kopaonika daleko veći."

Rakitić očekuje pomoć Vlade u realizaciji ovog projekta.

Da li će dobiti finansiranje zavisi od mnogo faktora, ističe Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja:

"Zavisi, pre svega, od spremnosti tih projekata. Pre će na red za finansiranje doći oni projekti koji su spremni za implementaciju, kao što radimo kada su u pitanju javni objekti."

Ulaganja u ekologiju, smatraju u Opštini Raška, uticaće preventivno na ozbiljne ekološke katastrofe koje prete dvema najlepšim planinama u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво