Kadiš za pirotske Jevreje stradale u logorima smrti

Na današnji dan pre 75 godina bugarski i nemački fašisti uhapsili su sve pirotske Jevreje i deportovali ih u logore smrti. U Pirotu je danas održan komemorativni skup, a prvi put je čitan i kadiš - jevrejska molitva za pokoj duše.

Hodajući nekadašnjom jevrejskom mahalom u Pirotu Tuvi Josifović, evocirao je uspomene na svoje rođake i prijatelje koji nisu preživeli Holokaust.

Tuvi Josifović i njegova majka spaseni su zahvaljujući pomoći Piroćanaca:

"Žalosno se osećam jer sam samo ja sa majkom ostao živ, a cela porodica moje majke i mog oca odvedena je za Treblinku i ubijena tamo."

Bugarski fašisti su za samo sat vremena u ranu zoru 13. marta 1943. godine uhapsili sve pirotske Jevreje i zatvorili ih u Sokolanu Gimnazije.

"Piroćanci su im dostavljali hranu, pružali su im reči utehe kroz ogradu dvorišta ovog zdanja", kaže istoričarka Mila Panajotović, kustoskinja Muzeja Ponišavlje. "Devetnaestog marta su svi odvedeni na železničku stanicu, sve jevrejske porodice, tačno 159 ljudi, sa malom decom, starci. Provedeni su kroz grad kao najgori zločinci. Vozovima su odvedini prvo u Bugarsku, a zatim u Poljsku do logora smrti u Treblinci."

Obeležavajući 75 godina od deportacije Jevreja,  grad Pirot je inicirao osnivanje spomen-sobe.

"Sačuvana su dokumenta, fotografije, svedočanstva i sećanja Jevreja koji su živeli u jevrejskoj mahali i onih nekoliko koji su preživeli stradanje 1943. godine", kaže Vladica Tošić, istoričar i potpredsednik SO Pirot. "To je dobra osnova za osnivanje postavke posvećene stradanju pirotskih Jevreja."

U Pirotu danas više ne žive Jevreji, ali se još čuva sećanje na njih. Jevrejska zajednica ostavila je dubok trag u istoriji i kulturi Pirota.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

Salom

U Pirotu su ziveli Jevreji Sefardi, postovani, cenjeni I od njih su pirocanci mnogo naucili. Lepo je videti da ih nisu zaboravili.