Vekovnici i Beskrvni u galeriji vranjskog Narodnog muzeja

Za avanturistički strip serijal "Vekovnici", posle decenije postojanja, autor Marko Stojanović pripremio je i izložbu. U galeriji Narodnog muzeja u Vranju izložena su izdanja i naslovne strane stripova i održani zanimljivi razgovori.

Slučajni partneri - besmrtni Marko Kraljević i misteriozni kineski vampir Čen, na stranicama "Vekovnika" sreću se sa mitološkim bićima, istorijskim ličnostima, književnim likovima. To čini njihove avanture još zanimljivijim.

Prema rečima autora Marka Stojanovića, "Vekovnici" su strip serijal koji se bavi našom nacionalnom istorijom i baštinom, ali i inkorporira u sebe mitologije - nordijsku, grčku, orijentalnu.

Za deset godina, objavljeno je isto toliko albuma strip serijala "Vekovnici" i dva podserijala "Beskrvni".

Marko Stojanović je sarađivao sa više od dve stotine crtača i ilustratora iz Srbije i okolnih zemalja. Postavka je prvi put predstavljena u našoj zemlji.

"Ovo je prva izložba te vrste u našoj galeriji za 24 godine", naglašava kustoskinja Mirjana Jovanović, "tako da je i to neobično."

Stripovi iz serijala "Vekovnici" i "Beskrvni" nagrađeni su na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesu. Predstavljeni su i u Rusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar