Rudno: Sve više turista u seoskim domaćinstvima

Rudno, selo na osamdesetak kilometara od Kraljeva, u rezervatu biosfere Golija, između srednjovekovnih manastira Studenice i Gradca, pruža odlične uslove za razvoj turizma kojim se bavi sve više domaćinstava. Uz prirodne potencijale i kulturno-istorijsko nasleđe, goste iz zemlje i sveta privlači i zdrava organska hrana.

Dragica i Rasko Milošević sa porodicom Šekler prvi su počeli da primaju goste u svom domaćinstvu na Rudnu i u protekloj deceniji ugostili su na hiljade gostiju iz zemlje i sveta, čak i iz Amerike i Afrike.

"Naše domaćinstvo je pretprošle godine dobilo 500.000, prošle godine 600.000 dinara", ističe Rasko Milošević. "Mislim da je to, sa razlogom, uvideo Grad i plasirao ta sredstva na ovu prelepu visoravan."

Pomoć Grada Kraljeva doprinela je proširenju smeštajnih kapaciteta u odmaralištu "Selena" poznatom po zdravoj hrani - na jelovniku su gibanice, sir, kajmak, domaći hleb, mleko, jogurt, meso.

Osim u zdravoj hrani gosti ovde uživaju u čistom vazduhu i šetnji prostranstvima netaknute prirode, kao i u ljubaznosti domaćina koji za svakog gosta obezbede poponeki poklon za uspomenu.

Adrijana Bentos iz Zemuna je tu drugi put: "Zato što nam se svidelo prvi put kad smo bili. Sviđa mi se hrana, smeštaj, vazduh, sve."

I domaćinstvo Milijane Šekler prepuno je nagrada i priznanja pre svega za nadaleko čuvenu kuhinju zdrave hrane:

"Želim da ulepšamo celo selo, da živi, da svi naprave posebne kućice za goste, da to stvarno bude kako treba."

Po ugledu na porodice Milošević i Šekler sve je više domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Bilo bi ih i više da je put Studenica - Rudno - Bzovik bolji.

Rasko Milošević kaže da to ne mogu rešiti bez pomoći lokalne samouprave i države.

Poboljšanje putne infrastrukture je prioritet meštana Rudna. Time bi se obezbedila bolja poseta gostiju i brži ekonomski razvoj celog podgolijskog kraja.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво