Deset godina od smrti kralja romske muzike

Ovog proleća, navršava se deset godina od smrti legendarnog romskog pevača Šabana Bajramovića. Proglašen je za jednog od najboljih bluz pevača na svetu, a njegov pevački i kompozitorski talenat inspiracija su mnogim mladim muzičarima.

Za mnoge kažu da su najveći, za Šabana Bajramovića da je jedini. Kralj romske muzike iza sebe je ostavio više od osam stotina kompozicija. Njegovo delo sada presudno utiče na mlade romske pevače.

"Mladi Romi počinju da nekako menjaju muzički ukus. To jeste značajno za romsku muziku", smatra Osman Balić, direktor JUROM centra. "Između kiča i prave muzike - o tome se u romskoj zajednici nije mnogo govorilo."

Nebojša Saitović, koji je sa Šabanom svirao u grupi Crne mambe, kaže da je on kao internacionalna zvezda dao veliki doprinos svetskoj muzici:

"On je bio čovek, koji za dva minuta napravi pesmu. Čovek koji je izmislio neke ritmove u muzici. Postoje njegove pesme u kojima ima ritmova koji su muzički nepoznati."

Svoje prve singlove Šaban je snimio u Radio Nišu, gde je muzički urednik bio Dragoslav Petrović. On njegovu muzičku genijalnost upoređuje sa Luisom Armstrongom:

"Njegova posebnost je bila ta transformacija. On je bio u stanju da se za trenutak transformiše u izvanrednog džez muzičara i džez pevača."

Deset godina kasnije, amfiteatar na keju gde je podignut spomenik legendarnom pevaču, postao je omiljeno mesto mladih. Nišvil festival svake godine uvodo veče posvećuje Šabanu Bajramoviću.

"Mi imamo leti par hiljada mladih koji tu sviraju gitare i neobavezno sede. Prosto je to postalo kultno mesto", kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala. "Nišvil je takođe tim dvodnevnim festivalom ‘Prijatelji Šabanu’, nastavio da okuplja značajne svetske muzičare."

Muzička zaostavština Šabana Bajramovića godinama postaje sve cenjenija. Njegova važnost za promociju romske kulture je nemerljiva, a njegov glas i kompozitorski dar, zauvek ostaju nedostižni.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво