Veći izvoz i manje neazposlenih u Jablaničkom okrugu

Zahvaljujući velikim stranim investitorima koji su dobili dobre uslove u Leskovcu i Jablaničkom okrugu u poslednje 4 godine značajno je smanjen broj nezaposlenih. Posle dužeg vremena i privreda tog regiona beleži suficiti u spoljno trgovisnkoj razmeni od 77, 4 miliona evra. Ovakav trend nastavljen je i u 2018.

Gužva u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu. Novi konkursi šansa da se dobije radno mesto.

Samo na teritoriji grada do kraja godine otvoriće se novi pogoni Jure, Džinsija i velika fabrika britanskog Delfija, a uskoro sledi otvaranje novog mega marketa nemačkog Lidla.

Zahvaljući novim velikim investicijama broj nezaposlenih za manje od pet godina u Leskovcu je značajno smanjen.

Ovakav trend očekuje se i u narednom periodu.

"Registrovan broj nezaposlenih lica u 2014. godini i danas je manji za 5600 lica dok je na teritoriji Jablaničkog okruga taj broj smanjen za još 8000 lica, kaže Marija Stevanović iz NSZ Leskovac

Strani investitori zadovoljni su uslovima koje su dobili u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Jura gradi fabriku na 3,7 hektara na zemljištu koju je otkupio grad Leskovac, a iz Lebana su već krenule prve količine vunice za izvoz.

Krenulo se od tone vunice dnevno. Danas se proizvodi 3,5 tone. Radnici zadovoljni.

Proizvodni kapaciteti okrenuti ka izvozu doveli su i do značajnog porasta spoljonotrgovinske razmene privrede Jablaničkog okruga, koja je posle dužeg perioda zabeležila veći izvoz nego privreda Pčinjskog okruga.

Goran Jović - direktor PK za Jablanički i Pčinjski okrug navodi:"376,7 miliona evra je izvoz, a uvoz je 299,3 miliona evra što znači da smo u suficitu za 77,4 miliona evra to znači da pravimo neke pozitivne rezultate oko uvoza i izvoza."

U svakom slučaju pokazatelji za poslednji kvartal 2017. godine kao i za prvi kvartal ove godine govore da Leskovac od srpske prestonice tekstila preko grada propale privrede ponovo postaje industrijski centar.

Dobri poznavaoci prilika i ekonomski stručnjaci prognoziraju da će za koju godinu poslodavci domaći i strani ovde imati i manjak radne snage.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво