Kako je Pančevo izgledalo u 18. i 19. veku

"Izgledi Pančeva u 18. i 19. veku" prva je od četiri teme koja se obrađuje u okviru projekta "100 fotografija za 100 minuta". Udruženje "Poseti Pančevo" organizuje predavanja i prikazivanje starih i retko viđenih fotografija kako bi sugrađanima omogućilo da bolje upoznaju istoriju svog grada.

Pančevo je kao grad počelo da se razvija u 18. veku, a kako je tada izgledalo može se videti samo na starim mapama, počevši od 1722. godine. Bilo je samo nekoliko ulica i sve se dešavalo unutar tvrđave, koja više ne postoji.

"Grad se razvijao stihijski", ističe Milan Jakšić, saradnik na projektu "100 fotografija za 100 minuta". "U 18. veku je tri puta paljen. Počeo je da se razvija oko tvrđave i kako su razgrađivali i rušili tvrđavu, tako su pravili grad od tog materijala što je preostao."

Pančevcima je bilo zanimljivo da vide kako su pojedine građevine i ulice, koje su i danas tu, izgledale u prošlosti. Zahvaljujući udruženju "Poseti Pančevo", koje je osmislilo projekat "100 fotografija za 100 minuta", i oni sami mogu da se uključe sa svojim sećanjima i arhivama.

"To su retke fotografije iz privatnih zbirki i ličnih arhiva, koje su građani rešili da nam poklone, i zato je sve ovo jedinstveno", naglašava Živana Krejić iz Udruženja "Poseti Pančevo".

Do kraja marta govoriće se i o životu na Žitnom trgu, o značaju i radu Mihovila Tomandla, koji se bavio istorijom Pančeva, i o Evangelističkoj crkvi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво