Premijera "Žaka i njegovog gospodara" u Novom Pazaru

U Novom Pazaru izvedna je premijera predstave "Žak i njegov gospodar", u režiji Davida Aliča. Ova predstava otvoriće 54. Festival profesionalnih pozorišta čiji su domaćini, od 7. do 15. maja, Regionalno pozorište i grad Novi Pazar.

Novopazarska publika je  s nestrpljenjem očekivala veliki kulturni događaj u gradu - predstavu kojoj je pripala čast da otvori 54. Festival  pozorišta Srbije "Joakim Vujić".

I videli su: veliki ansambl regionalnog pozorišta, raskošnu scenografiju, kreativni pristup kojim su se mladi glumci kroz odnos sluge i njegovog gospodara bavili umetničkim, moralnim i filozofskim pitanjima.

Rifat Rifatovič, glumac u Regionalnom pozorištu u Novom Pazaru, igrao je Žaka:

"Žak je, u stvari, jedan divni prosti čovek, koji priča život na krajnje jednostavan način, čak i one stvari koje  nama deluju jako komplikovano u momentima kada nam se dešavaju, a kada prođu postaju jednostavne."

Komad je rađen prema delu Denija Didroa, tekstu iz 18. veka koji je i roman i filozofska rasprava, čiji su akteri protivrečni likovi.

"Ja sam gostovala često na različitim scenama Srbije. Za mene je ovo bio jedan izazov", ističe glumica Ivana Nedeljković. "Ovo je glavni ženski lik i mi smo se potrudili da zapravo napravimo dobru predstavu koja je nešto drugačija od predstava koje je do sada novopazarska publika videla."

Predstavu je režirao David Alič koji je, kako kaže, zahvalan što su svi ljudi koji su učestvovali u predstavi pristali da on postavi ovaj komad posle više od 40 godina na srpskoj sceni:

"Pre svega, zahvalan sam pozorištu i celom krativnom timu i ansamblu, jer mislim da je ova priča o Žaku i njegovom gospodaru, o dvojici prijatelja, priča koja nam govori o putu ljubavi."

Pozorišni komad "Žak i njegov gospodar" jedan je od najvećih projekata u petnaestogodišnjem radu novopazarskog Regionalnog pozorišta - ovogodišnjeg domaćina Festivala pozorišta Srbije "Joakim Vujić".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво