Jagodina: Prioritet zapošljavanje osoba sa invaliditetom

I pored nastojanja države da unapredi položaj i zaštiti prava osoba sa invaliditetom, u mnogim sredinama one se još suočavaju sa problemima u svakodnevnoj komunikaciji i raznim oblicima diskriminacije, posebno prilikom zapošljavanja.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan je od velikih problema u svim lokalnim zajednicama. I pored svega što zakon propisuje, pojedini poslodavci na različite načine zaobilaze tu zakonsku obavezu.

"Ako se i zaposle osobe sa invaliditetom, onda je to obično na određeno vreme, to se tek provuče 6 meseci i onda se ispuni9 neki uslov i prosto otpuste tu osobu i sve ostane na starom", kaže Georgije Nikolić iz Udruženja distrofičara Južnog Banataħ.

I država i osobe sa invaliditetom, medjutim ne gube nadu. U Pomoravskom regionu nacionalna služba zapošljavanja više puta tokom godine organizuje obuke za odredjene poslove, kako bi na taj način omogućila njihovo brže zapošljavanje.

"U Udruženju žena sam radio obuku za pustovanje vune, za tkanje i sada ova obuka za šivenje, tako da ulazim u materiju", objašnjava Ratomir Aleksić.

Jednokratna subvencija za poslodavce, koji zaposle osobu sa invaliditetom je od 180 do 300 hiljada dinara. Država subvencioniše i do 75 odsto zarade u prvih 12 meseci.

"Nama su javni pozivi izašli 14. februara i pozivamo poslodavce da nam se jave u cilju realizacije tih programa", poručuje Boris Stojanov, direktor NSZ Jagodina.

U Centru za samostalni život invalida u Jagodini kažu da su osobe sa invaliditetom ponekad inertne u traženju posla.Na evidenciji je oko 400 osoba sa invaliditetom, a tek svaka četvrta aktivno traži posao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво