Deca iz prihvatnog centra u Kikindi izvela bajku na farsiju

Deca iz Avganistana, smeštena u prihvatnom centru u Kikindi za svoje domaćine pripremila su predstavu na farsi jeziku. Odabrali su svima dobro poznatu bajku, a predstava je zajednički projekat Unicefa i SOS dečjih sela Srbije.

Dvanaestogodišnja Marijam Adžab iz Avganistana jedna je od dvadeset šestoro dece iz Prihvatnog centra Kikinda koji su se kikindskim vršnjacima predstavili bajkom "Snežana i sedam patuljaka" na farsi jeziku, sa titlovima na srpski. Predstavu su pripremali mesec dana.

Marijam kaže da joj se dopala uloga: "Učili smo kako da igramo, kako da glumimo. Naš jezik je vrsta persijskog jezika, tako da sam morala da učim sve još na jednom jeziku."

Mohamed Tadžik je znao samo osnove farsija ali ga je tokom prireme za predstavu dobro naučio. Iza organizacije i pripreme neobične predstave stoje SOS Dečja sela Srbija, Kancelarija za mlade Kikinda i Centar za omladinski rad čiji aktivisti svakodnevno rade sa decom.

"Onda sam ih pitala da li bi želeli da rade bajku, Snežanu i sedam patuljaka, i tako smo počeli", objašnjava Dragana Novaković, pedagog. "Krenulo je sve spontano i s obzirom na to da su se prilično zainterovali i bili dobro motivisani."

Prema rečima Gordane Vučinić (SOS Dečja sela Srbije) u dvanaest tranzitnih, prihvatnih i izbegličkih centara SOS sprovodi 18 aktivnosti:

"Mi imamo razne edukacije, neformalno obrazovanje i kreativne radionice i ovo je bio rezultat jedne od kreativnih radionica."

Deca migranti iz Prihvatnog centra u Kikindi redovno učestvuju u svim Unicefovim projektima, a sledeći je priprema "Pepeljuge" na srpskom jeziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво